0

В петък преди обяд ще е предимно слънчево. След това ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони и Лудогорието ще има краткотрайни валежи и гръмотевици.

Има условия и за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Температурите ще са в широки граници, от 30° - 32° в Североизточна България до 38° на места в Горнотракийската низина. Атмосферното налягане ще се повиши и ще е около средното за месеца, това сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Към този момент е обявен жълт код за горещини в 13 области - Плевен, Велико Търново, Русе, Габрово, Ловеч, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Хасково и Кърджали.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места по северното крайбрежие ще превали. Ще духа до умерен вятър изток-североизток. Максималните температури ще са 27°-30°. Температурата на морската вода е 25°-28°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Преди обяд над планините ще преобладава слънчево време. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Ще духа умерен, по високите и открити части - до силен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 27°, на 2000 метра - около 19°.

В събота и неделя ще преобладава слънчево време, през първия ден с максимални температури между 35° и 40°, втория - с усилване на вятъра от запад-северозапад, ще се понижат с 2-3 градуса. В следобедните часове ще се развие купеста облачност и на отделни места, главно в Северна България и планините, ще превали и прегърми, с по-голяма вероятност в неделя.