1

П о четири урни ще има в секциите със смесен вот, където ще може да се гласува и с хартиени бюлетини, и с машини. Това е записано изрично в методическите указания на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Ще има две прозрачни кутии за хартиените бюлетини – една за тези за Европейски парламент (ЕП) и една за тези за Народно събрание (НС). Те трябва да се поставят в близост до паравана, където всеки избирател ще отбелязва своя вот. Другите две прозрачни урни ще са за машинните бюлетини и отново разпределението е същото – една за ЕП, втора за НС. Те на свой ред ще са поставени до устройствата за гласуване.

Смесване 

Подредбата трябва да е такава, че да не се допуска смесване на двата вида бюлетини. Освен 4-те урни в секциите ще има и още 2 други кутии – непрозрачни. Те са за отрязъците с номерата на хартиените бюлетини, които се откъсват от членовете на секциите след втория печат. Затова те ще се намира на масата, където са и печатите. Зад паравана за хартиен вот ще има 4 табла – как се гласува само с X или V, списък с имената на кандидатите за ЕП, втори с имената за претендентите за НС, както и информация как да се гласува с преференция. Ако масата, на която е поставена машината за гласуване, е по-ниска и не е на нивото на очите, трябва да се сложи стол. 

Вчера от ЦИК напомниха, че на 25 май изтича крайният срок за хората с увреждания да подадат заявления за гласуване с подвижна урна. Говорителят на ЦИК Росица Матева уточни пред bTV, че няма как за ЕП да се гласува с хартия, а пък за национален - с машина, или обратното. Избраният метод трябва да бъде един и същ.

План 

От външно министерство поясниха, че организацията на вота в чужбина върви по план, но признаха, че този път е малко по-трудно. Зад граница ще има 769 секции, като 245 ще са с машини. Ще се работи през уикенда и в понеделник ще започнат да изпращат първите пакети с бюлетини до посолствата ни, увери зам.-министърът Иван Кондов. Все още чакат машините, но имат уверение, че ще ги получат между 27 и 29 май. Постоянният секретар на МВнР Светлан Стоев добави, че предстои изготвяне на логистичната схема за доставката им.

Те трябва да се обработят като дипломатическо карго. Всяка машина ще бъде снимана и придружена с дипломатически печат. Над 700 души ще се командироват за обезпечаването на вота зад граница. Във всяка секция в чужбина държавата трябва да има по един представител. В секцията в Алжир всички членове ще бъдат пратени от София.

В Алжир имаме само посланик и консул, но последният си е тръгнал преди изтичането на мандата му. Предизвикателство създават първенството по футбол в Германия и олимпийските игри в Париж, защото това  затруднява намирането на хотели. В Турция на 10 юни пък има матури и секциите трябва да се освободят бързо.