0

В андали поругаха паметника на граф Игнатиев, намиращ се в градинката между Операта и филиала на драматичния театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За това алармира във фейсбук групата „Забелязано във Варна и областта“ Калоян Георгиев.

Той публикува и снимки на поругания паметник. От тях се вижда, че бюстът и постаментът са залети с боя, а паметната плоча е захвърлена на няколко метра встрани. Най-вероятно вандалският акт е извършен вечерта, непосредствено след отбелязване на Националния празник 3 март. Предстои да се установяват извършителите на посегателството. 

След като общината бе уведомена за случилото се, до края на празничния ден паметникът бе почистен. От варненската полиция обясниха, че няма други инциденти за Трети март.

Местните обаче заявяват, че са шокирани от поругаването на паметника в такъв важен за България ден, като коментираха, че подобна постъпка е крайно обидна за историята на страната ни.

Герб

Паметникът на граф Игнатиев представлява бронзов бюст върху гранитен постамент с надписи върху четирите му страни. В основата на лицевата страна на монумента е поставен фамилният герб на Игнатиеви. Той е осветен през 1906 година. Монументът е  дело на скулптора Жеко Спиридонов, който е автор и на първите паметниците в Алеята на Възраждането в Морската градина - на Христо Ботев, осветен през 1911 г., и на Васил Левски, осветен през 1912 година. След откриването на паметника на граф Игнатиев беше изградена и градинка около него.  

Традиция

Всяка година на Трети март, след тържествената литургия празничното шествие задължително се отбива на това място, където се поставят венци. След това шествието се отправя към гроба на руските войници в Приморската градина. През 1945 година тази традиция е прекратена, а пространството около скулптурата - занемарено. По инициатива на граждански комитет през 2003 г. пространството е облагородено с нова гранитна площадка, оградена с декоративна желязна верига.