0

Н а 13 юли Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (УС на ДФЗ) утвърди финансов ресурс в размер на 18 000 000 лева за 2023 г. по схемата за държавна помощ „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерките по Национална програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните, включително зоонозите в Република България“ (НППНКЛБЖЗБ). Това съобщават от сп. „Ветеринарна практика“, позовавайки се на Държавен фонд „Земеделие“.

УС на ДФЗ взе решение и за предоставяне на 7 002 013 лв. за извършените от ветеринарните лекари имунопрофилактични дейности при животните за периода 01.01.2023 – 31.05.2023 г. Средствата са част от общия финансов ресурс по схемата за държавна помощ за 2023 г. С финансовата подкрепа се покриват до 100% от допустимите разходи за услуги, свързани с изпълнение на мерките от Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и ликвидиране на болестите по животните. Помощта се предоставя под формата на субсидирани услуги.

Изплащането на втория транш за проведените мероприятия от ветеринарните лекари за периода 01.06.2023 г. до 15.11.2023 г. ще се извърши след представяне на необходимата информация от Българската агенция по безопасност на храните в края на тази година.

Изпълнението на НППНКЛБЖЗБ има за цел опазването на здравето на животните и хората в България и спазването на един от основните принципи при създаването на Европейската общност, а именно – свободното движение на животни и животински продукти на нейна територия. Програмата е изготвена съгласно националното и европейското законодателство за здравеопазване на животните и ще се изпълнява на цялата територия на Р. България за периода 2022 – 2024 г. Профилактичните мероприятия се извършват от регистрираните ветеринарни лекари, сключили договор за ветеринарномедицинско обслужване на съответния животновъден обект. Всички извършени мероприятия от ветеринарните лекари до 31 май 2023 г. (ваксинации и лабораторнодиагностични изследвания) са въведени в Интегрираната система на Българската агенция по безопасност на храните – ВетИС. 

Утвърждаването на финансовия ресурс и изплащането на средствата за имунопрофилактика при животните за първите пет месеца на 2023 г. е в следствие на изпълнение на поетия ангажимент от министъра на земеделието и храните Кирил Вътев към ръководството на Българския ветеринарен съюз на проведената двустранна среща на 3 юли 2023 г. в МЗХ. Изплащането на тези средства на регистрираните ветеринарни лекари всъщност представлява възстановяване на вложени лични средства и ще даде възможност за нормално протичане на всички имунопрофилактични дейности на продуктивните животни в България до края на годината, с което се гарантира здравният статус на всички животни, а от там и сигурност на цялата агрохранителна верига, пише БТА.