0

Т ри дни щур купон за ученици на всички възрасти ще се вихри в София от сутрин до вечер. Местата са кино „Кабана“ пред НДК и „Топлоцентрала“, а достъпът до неочакваните забавления е напълно безплатен. Започва се от 11 ч и се приключва вечерта, а своеобразните спектакли започват от днес, 27 юни, и ще продължат до 29 юни. За това разказа пред „Телеграф“ Розита Михайлова, артдиректор на феста, който се организира съвместно с „Димитър Еленов – Фондация“ и Столична община. Това е второто издание на събитието, което миналата година се проведе по същото време и пожъна огромен успех.

Артист и художник

Това лято организаторите са подготвили истински изкушения за учениците. Единственото условие е да участват, а да не бъдат зрители. Така всеки може да се пробва да бъде артист и художник, независимо на каква възраст е, откъде е, с каква националност. Най-малките могат да дойдат с родителите си, които ако поискат могат да се включат в забавленията като равноправни изпълнители. Също така родителите могат да оставят децата си в 11 на обяд и да ги приберат в 18 ч, като през цялото време за тях ще се грижат артистите, които ще ръководят купона.

Кукли

Импровизираните спектакли са в три времеви пояса, като за по-малките ще започва в 11 в кино „Кабана“. Още първия ден куклени актриси ще показват различните видове кукли и как се работи с тях. В друга работилница

любителите на поезията ще рецитират „стихове“ с тялото си, а не с гласа. Предизвикателството е с движения да изразиш написаното, обясни Розита Михайлова.

Карлсон и Пипи

За тези, които обичат да си съчиняват, сценарист ще устрои истинско предизвикателство за въображението. Участниците ще трябва да създадат своя история с герои от детските книжки, които ще присъстват на място. Така всеки може да прати Карлсон, който живее на покрива, на Луната, а Пипи дългото чорапче да стане приятелка със Снежната кралица. Снежната кралица пък може да реши да напусне Лапландия и да отпраши за остров Корекоредут, където да се излежава на брега на Индийския океан.

Ленти

Едно от най-вълнуващите приключения, което е насочено за по-големите младежи, но в него могат да участват и по-малки, е опаковането на най-популярното артмясто в София „Топлоцентрала“. В продължение на три дни всички, които искат, могат да подражават на гения Кристо Явашев и да опаковат сградата с ленти. Така преобразена тя ще остане до края на летния сезон.

Когато е трудно да се сприятелиш

Артпространството през тези 3 дни се предоставя на всички деца, а не само на „избраните“ от центъра на София. Искаме да счупим елитарното разбиране, че изкуството е предназначено и може да се прави само от избран кръг. Също да покажем добри примери на децата, разкри истинската мисия на събитието Розита Михайлова. Не случайно във феста са поканени и деца бежанци както от Украйна, така и от други страни. С отворени обятия са приети и малчугани, и юноши, които имат физически проблеми, с общуването, сприятеляването и да изразят емоциите си. „През юношеството се отърсваш от родителския авторитет и търсиш да го замениш с нов. Затова чрез заниманията с изкуство искаме да им покажем добър пример от успели хора, който ако пожелаят, могат да следват вместо лошия, който виждат често на улицата“, каза Розита Михайлова.

Стартът дава Димитър Рачков

Старт на събитието ще даде един от любимците на България актьорът Димитър Рачков, който е един от първите и най-известни ученици на Димитър Еленов, в чиято памет се организира фестивалът. Той, освен че е бил безспорна звезда в актьорското майсторство на театралното изкуство от края на 20-и век, е с авторитета на най-успешния театрален педагог. Фактически фестивалът възниква по идея на неговите ученици, които са убедени, че след като са получили от него знанието и силата да успяваш, вече е дошъл техен ред да дадат на следващите поколения.

Успяваш, когато спреш да се страхуваш

Но какъв е ключът към успеха според Димитър Еленов? Да работиш, да се раздаваш и никога да не се страхуваш. Защото когато допуснеш страха в себе си, допускаш безропотно покорството и подлостта, отговори Розита Михайлова, която е негова ученичка и съпруга.

Димитър Еленов бе толкова взискателен към учениците си, колкото и към себе си.

Той е единственият актьор, който едновременно е играл в „Хамлет“ на Шекспир в две различни пиеси по едно и също време. В едната с режисьор Недялко Йорданов играе Хамлет, а в другата, режисирана от Вили Цанков, изпълнява ролята на краля. Това е събитие в живота на един актьор, на някои може и никога да не им се случи.

Той е признат за безспорен авторитет в театралната педагогика. Не случайно през осемдесетте години сред 2000 кандидати, от 10 възможни места за жени във ВИТИЗ (днешния НАТФИЗ) за три от тях се класират негови ученички. Те са известните актриси Светлана Янчева, Деляна Хаджиянкова и Розита Михайлова, която след 15 г. актьорстване сменя сцената с медиите.

Тик токърът Ей Бо пее нов сингъл

Ей Бо, който е с няколкостотин хиляди последователи в социалната мрежа Тик Ток, ще е един от менторите по време на артработилниците. Той ще изпълни и новият си сингъл по време на феста. В обученията с децата ще участват и известната актриса Деляна Хаджиянкова, Елена Замяркова, която участва във филм, който се върти в момента по кината. В ролята на провокатор на въображението влиза сценаристът Стефан Стоянов, а човекът, който ще ръководи грандиозното опаковане на „Топлоцентрала“, е българо - френският артист Християн Бакалов.