0

З а голяма опасност край скалите в Созопол сигнализираха местните. Парапет убиец дебне край Южната крепостна стена към едноименния архитектурно-исторически комплекс, алармираха пред „Телеграф“ жители на хитовия ни морски курорт. Проблемът е, че ако някой се облегне, ще падне директно в морето или в скалите и изходът ще е фатален, допълниха разтревожени туристи.

Ръжда

Парапетът край стената с изглед към морето е изгнил от ръждата и корозията и на много места по цялото протежение на обекта съоръжението се е откъснало от конструкцията на бетонния фундамент. Бетонната ограда е ниска и служи само за основа на железния парапет. Той обаче е пред тотална разруха и се клати, в никакъв случай не е устойчив, коментираха експерти. Той е захванат със заварки, които са компрометирани, но дори на места тези заварки все още да държат, самият парапет е изгнил от корозията и е изключително опасен, допълниха инженери.

Гледка

Именно покрай опасния парапет се открива една от най-красивите гледки край морето, и то не само в Созопол, а и по цялото ни Южно Черноморие. Това е любимо място за снимки на всички туристи, които посещават нашия град, обясниха местните. И допълниха, че много от екскурзиантите обичат да се облягат на него, но в момента, ако го направят, има голяма опасност да паднат върху скалите.

Парапетът е захванат за бетоновата конструкция, която обгражда цялата крепостна стена между архитектурната забележителност и морето. Историческият комплекс с музея „Южна крепостна стена и кула“ е въведен в експлоатация през септември 2004 година. До август 2020 година е посетен от над 285 000 туристи. В комплекса има културни ценности, артефакти, тематични изложбени зали, асансьор за хора с увреждания, както и подвижна платформа. Самият комплекс е поддържан и много хубав, но парапетът отвън е наложително да се оправи, защото ни е страх да се разхождаме покрай него, разказаха шокирани туристи.

В началото на месеца в София парапет убиец погуби жена в квартал „Лагера“. Тя се облегнала на него, той се счупил, жената паднала и починала на място.

Ралица Димитрова

Ралица Димитрова

Ралица Димитрова