0

Ч ерната кутия на разбилия се военен самолет L-39 ще бъде разчетена до 2 дни, казаха пред „Телеграф“ от Министерството на отбраната. Резултатите ще бъдат ясни до неделя и се очаква в понеделник обществото да научи какви са били последните думи на борда на машината. 

Три версии за катастрофата в Граф Игнатиево, самолетът паднал на метри от склад с ракети

Авиационният експерт Димитър Ставрев пред "Телеграф": Катастрофиралият самолет е летял активно след ремонта!

При инцидента в небето на Граф Игнатиево загинаха двамата пилоти – подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин. 

Разследване

Разбилият се „Албатрос“ е произведен в Чехия и затова черната кутия беше изпратена на място за разчитане. В четвъртък военен самолет „Спартан“ излетя с цяла делегация на борда, която съпровожда черната кутия. Служебният военен министър Атанас Запрянов обяви, че буквално до дни ще станат ясни резултатите от разчитането.

Във военната комисия са включени трима прокурори под пагон, които са ангажирани с делото.

В състава има и експерт от авиационното звено, което разследва авиокатастрофи в България, както и инженер, който е тясно специализиран по модела на L-39 ZA. 

Данни 

Черната кутия е записала буквално последните разговори, които пилотите са водили помежду си и с командването от Земята. Военните прокурори коментираха, че оттам ще стане ясно дали ще има аргументи в подкрепа на версията, че са давали на Дункин и Димитров погрешни команди от кулата. Именно това е основната версия, по която се работи от обвинителите под пагон. Не са изключени обаче и другите две – за техническа грешка или за пилотска грешка. 

Очаква се днес или най-късно утре отново „Спартан“ да прибере комисията в България, обясниха от МО пред „Телеграф“.