0

83 са изоставените бебета само в 5 от общо 28 области в страната за една година, съобщава БНТ.  Данните за последната една година - получени са от регистрите на родилните отделения в болниците в тези области. И виждаме, че най-много изоставени бебета е имало в Бургаско. Следват Пловдив, Хасково, Видин и Благоевград. Област Бургас - 30; Област Пловдив - 23; Област Хасково - 13; Област Видин - 10; Област Благоевград - 7. 

„Годишно, около 25-30 деца са изоставени от майките си, още тук, при раждането, за които деца ние полагаме грижи в продължение на 20 дни до месец, а и липсата на майчина ласка си има своя негативен ефект върху психологическото състояние на детето“, категорична е д-р Стиляна Томова, началник на „Отделение по неонатология“ към УМБАЛ -Бургас, пред БНТ. 

ДРАМАТА В АЙТОС: Откриха майката на захвърленото бебе

Докато се задейства държавният апарат, за да бъде решена съдбата на такова бебе, понякога минават месеци. От агенция Социално подпомагане признават, че процедурата по намиране и одобрение на приемни родители е трудна.

„На този етап има тенденция към увеличаване броя на потвърдените приемни семейства с профил за деца от 0 до 3 г. В случвайте обаче, когато се окажа, че нямаме такива свободни се търсят възможности от страната, но да, свързано е с технологично време, което изисква определена координация особено, когато става въпрос за приемно семейство, което е извън територията на област Бургас“, заяви Десислава Динева, гл. експерт „Закрила на дете“ към РДСП – Бургас.

Лекари обаче настояват за по-бърз механизъм, при който децата да бъдат изведени бързо от болнична среда.

„Това са законови разпоредби, така че може би по някакъв начин трябва да се промени законът", подчерта д-р Стиляна Томова, началник на „Отделение по неонатология“ към УМБАЛ - Бургас.

За щастие за момченцето, изоставено в Айтос има свободно приемно семейство и не се очаква да стои дълго в болницата. А срещу майка му е образувано досъдебно производство и може да получи наказание до 3 години лишаване от свобода.