0

Н а 3 март ще излезе българската платформа за изкуствен интелект BgGPT, която ще може да се ползва безплатно. Адресът ѝ е https://bggpt.ai. Това каза проф. Мартин Вечев, учен в областта на компютърните науки и изкуствения интелект.

"Вggbt е първата платформа в света за изкуствен интелект от последно поколение, специализирана за българския пазар. Обучена е с над 3 млрд. изречения. Тази технология променя начина, по който обществото и всички ние комуникираме и работим с информацията. Платформата може да се ползва безплатно. Тя може да бъде въведена в дадена корпорация и няма нужда да се споделят лични данни извън организацията", обясни Вечев.

При представянето на платформата на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT премиерът Николай Денков изтъкна колко ценни са новите разработки. „През последните месеци виждаме, че съревнованието в развитието на модели, базирани на изкуствен интелект, започна да се ускорява. Както някога държавите са се разделяли на страни с електричество и без, на страни с достъп до компютри и без, очакваме, че скоро изкуственият интелект ще бъде разделителна линия”, обясни премиерът.

Според ректора на СУ „Св. Климент Охридски” Георги Вълчев платформата показва, че в основата на изкуствения интелект винаги стои естественият.