0

О коло 3000 кандидат-шофьори не могат да се явят на изпит заради безсрочна стачка на изпитващите служители.

Голяма част от мераклиите да станат шофьори научиха това пред самите изпитни зали на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, където се бяха явили по график в сряда.

ЕС НА ВОЙНА С ДЖИГИТИТЕ: Доказваме шофьорски умения на всеки 15 години!

Искания

В институцията, широко позната като ДАИ, започнаха безсрочни и ефективни стачни действия, водени от синдикалната организация на КТ „Подкрепа“. В стачката се включиха служители на агенцията от Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Силистра, Сливен, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен. Исканията им са за равно възнаграждение за еднаква работа и длъжност, както и за увеличаване на основната работна заплата с 30%. Стачкуващите искат и назначаване на още 200 инспектори, за да се уплътни кадрово институцията, както и за обновяване на морално остарелия автомобилен парк и нови униформи.

НОВИ ПРАВИЛА: Шофьорската книжка влиза в смартфона

Тактика

„Нямаме право да спираме каквато и да е дейност, но можем да я извършваме в намален обем. Може да не извършваме трудова дейност, но оставаме на работното си място“, заяви представителят на стачния комитет Стойчо Стойчев. По тази причина вчера изпитващите връщаха мнозинството кандидати да се явят на теоретичен и практически изпит, а на пътя заетите с контрола на автобуси и камиони спираха единици МПС за проверка. Намалена до минимум бе и дейността по административното обслужване на товарни и пътнически превозвачи.

ПЪЛНЯТ ХАЗНАТА: КАТ с капан за длъжници!

Пропуск

Оказа се обаче, че въпреки че стачката се планира от седмици, никой не е известил автошколите и курсистите им за това, че изпитната дейност ще бъде преустановена. „В районната дирекция на ДАИ в София се формира опашка от гневни курсисти. Тези хора имат планове, взели са отпуск, пътували са от други градове, пропуснали са лекции и лични ангажименти, отложили са пътувания, за да се явят на изпит. Разбираме исканията на инспекторите, но със сигурност е имало начин хората да бъдат уведомени“, каза за „Телеграф“ Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България. Според него неяснотата е пълна, тъй като нови дати не се издават, а от ДАИ им казват, че „нищо не се знае“. Разочаровани бъдещи шофьори имаше и в други областни градове.