0

С ъздаване на постоянна комисия срещу корупцията, където да бъдат изслушвани ръководителите на органите, избирани от парламента, както и да се забрани говореното по телефона в пленарна зала. Това са част от предложенията, които да се запишат в правилника на парламента, които бяха обсъдени на първото заседание на временната комисия.

Председателката на комисията Лена Бориславова от “Продължаваме промяната” заяви, че от парламентарната група имат 2 основни идеи. Едната е за комисията срещу корупцията, а другата - дейността на НС да може да се концентрира върху конструктивния диалог и обсъждане по същество, за да не се дава възможност за политически способи за нападки и губене на време.

Същата позиция изрази и Ива Митева от ИТН, която заяви, че трябва да се сложи край на “сричането” на законопроектите при второ четене.

Йордан Цонев от ДПС обаче изрази противоположна позиция, като посочи, че мястото на политическия разговор е именно в парламента. Христо Гаджев от парламентарната група на ГЕРБ-СДС посочи, че не трябва да се ограничава политическата свобода на народните представители.

Цонев бе категоричен, че е крайно необходимо четенето на законопроекта и при второто му гласуване в пленарна зала, за да няма обърквания и да не се допускат грешки при приемането на закона.

Бориславова от ПП пък заяви, че новите технологии предоставят достатъчно възможности, така че да се елиминира нуждата от четенето на законопроектите втори път.

Хамид Хамид от ДПС обаче е категоричен, че трябва да се мисли и за гражданите, които слушат или гледат пленарните заседания, без да имат текста на законопроекта пред себе си. Освен това той посочи, че трябва да се уточни кога точно да се извършва проверката за кворум.

“Искам да изразя едно мое наблюдение от предишните парламенти. Големи спорове имаше колко народни представители има в залата, към кой момент ги има. За кворума - за мен текстът е ясен, но дава възможност да се злоупотребява с това нещо, аз също съм злоупотребявал, затова знам”, коментира депутатът.

От “Възраждане” поискаха по-бърз законотворчески процес, но Митева заяви, че от международните организации често са критикували българското НС именно заради бързото приемане на законите и в момента е постигнат баланс.

Елена Гунчева от “Възраждане” пък изрази идеята, че е добре при законопроектите да бъдат публикувани актуалните текстове на законите, заедно с предложенията за промяната им.

От “Демократична България” поискаха да се въведе механизъм, чрез който лицата, поканени в комисиите по определени казуси, да носят наказателна отговорност, ако откажат предоставянето на конкретни данни.

От БСП откроиха 2 проблема, с които ще трябва народните представители да се се справят по отношение на правилника - недостатъчните зали и разпокъсването на комисиите между две сгради - НС и НС - 2, както и задължителният кворум в комисиите.

Депутатите имат време до вторник да се запознаят със сегашния Правилник за дейността на Народното събрание и да подготвят предложенията си.