0

Н ужни са общи усилия и съвместни инициативи за подобряване на качеството на атмосферния въздух в София - около това са се обединили вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов и столичният кмет Йорданка Фандъкова на работна среща, съобщиха от МОСВ.

Нужни са общи усилия и съвместни инициативи за подобряване на качеството на атмосферния въздух в София - около това са се обединили вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов и столичният кмет Йорданка Фандъкова на работна среща, съобщиха от МОСВ.

Министър Сандов е отбелязал, че ръководството на министерството е наследило наказателни процедури от Европейската комисия (ЕК), като за да бъдат прекратени някои от тях, е необходимо действие и от страна на общините. Обсъдени са

спешни мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух

с оглед наказателното дело срещу България в Европейския съд в Люксембург.
Столичната община изпълнява две програми за безплатна подмяна на отоплителни уреди на твърдо гориво. Едната се финансира от Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.", а другата по програмата "Лайф". По ОПОС около 1000 са подменените печки на дърва и въглища на домакинства в последните 4 месеца, подписаните договори за подмяна с домакинства са над 5500, а новопостъпилите заявления от граждани са над 1400, отчела кметът Йорданка Фандъкова и подчертала, че и в момента хората могат да подават заявления за включване.


Сандов пък посочил, че

за първи път се осигурява национално финансиране от 47 млн. лв.

за създаването на национален механизъм за инвестиции в подобряване качеството на въздуха. Споделената визия на Сандов е била, че "подобрявайки качеството на атмосферния въздух, осигуряваме по-благоприятна среда за живот и спасяваме човешки животи".
От Столичната община са изразили готовност да кандидатстват с проекти за облагородяване на 134 т.нар. кални точки в междублоковите пространства през 2022/2023 г., подмяна на отоплителни инсталации на твърдо или дизелово гориво на училища и детски градини, както и изграждане на соларни системи на покриви на общински сгради.
Министър Сандов е информирал кмета, че от страна на ОПОС е приключена оценката на проектното предложение, внесено през август 2021 г. за

изграждане на ВиК инфраструктура в кварталите "Бенковски", "Драгалевци", "Кръстова вада - Изток", "Обеля", "Симеоново" и "Суходол"

както и агломерации Нови Искър и Банкя. Вече е изготвен проектодоговор за безвъзмездна финансова помощ, чието подписване е възможно още в рамките на този месец.
Столичната община изпълнява проект за изграждане на канализация в изброените квартали, както и дооборудване на ПСОВ - Кубратово, на обща стойност 140 млн. лв., от които 94 млн. лева са финансирани по ОП "Околна среда 2014-2020 г." със срок за изпълнение декември 2023 г.