0

С ъс своя заповед назначеният от служебното правителство областен управител на Сливен Минчо Афузов е атакувал решение на местните общински съветници от 20 декември м.г., с което се учредява 30-годишно право на строеж върху парцели с обща квадратура от над 400 дка в промишлената зона с цел изграждане на фотоволтаичен парк.

Със своя заповед назначеният от служебното правителство областен управител на Сливен Минчо Афузов е атакувал решение на местните общински съветници от 20 декември м.г., с което се учредява 30-годишно право на строеж върху парцели с обща квадратура от над 400 дка в промишлената зона с цел изграждане на фотоволтаичен парк.

На същата дата старейшините са обявили и търг с начална цена от 4 460 000 лв без ДДС  за отстъпеното право на строеж. Решението е било взето след явно гласуване с 24 гласа „за ”, 9 гласа „против“ и 7 гласа „въздържали се“. Губернаторът възразява с аргумента, че никъде в приложената документация не били представени доказателства за необходимостта от неотложни действия по тази тема. „При наличие на общ и специален закон, регламентиращи една и съща материя, се прилага специалният (lex specialis derogate legi generali), по арг. от чл. 11, ал. 2 от Закон за нормативните актове.

Видимо от горното, решението на Общински съвет Сливен е прието в кръга на материалната и териториална компетентност на органа, но в нарушение на материалния закон, а именно: чл. 62, ал. 2 във вр. ал. 1 от ЗЕ. „, се казва още в заповедта на Афузов, с която се оспорва решението пред сливенския административен съд и се иска неговата отмяна.

Дни преди заседанието на сливенските съветници в края на м.г. кметът Стефан Радев обяви, че общинската администрация обмисля варианти за производство на електроенергия за собствени нужди. Идеята била да бъде инсталиран фотосоларен  парк на общински терени на мястото на някогашния завод „Динамо“, които поне на този етап не се използвали за нищо и само носели харчове за бюджета.

„Ако успеем да реализираме този проект, около половината от необходимите средства за инвестиции ще бъдат осигурени, за останалата част, може да ползваме заем. Основната ни цел е да не бъдем зависими от колебанията и промените на пазара на ел. енергията“, заяви тожава градоначалникът. По думите му анализът показвал,че е възможнo дори занижение в сметките за ток, спрямо тези, които са се плащали преди увеличението.

„Това е устойчиво решение за общината в дългосрочен план. Изцяло в духа на съвременните очаквания и намерения, във връзка със зелената сделка и  трансформацията на енергийните системи. Амбициозна и нелека задача, но смятаме, че тези смели решения са добри и в интерес на гражданите“, обобщи Стефан Радев, който обаче не посочи срокове, в които идеята ще може да бъде стартирана и реализирана.