0

Р аботи се по вариант от месец юли тази година да се преизчислят пенсиите така, че да компенсират липсата на COVID добавката от 60 лева. По този начин хората няма да бъдат ощетени. Работна група обсъжда над 10 варианта, които ще се сведат до 2 или 3, които ще се предложат в парламента. "Новите варианти за преизчисление на пенсиите биха могли да доведат до по-голям ръст от прогнозния 6,1% от средата на годината", заяви на брифинг социалният министър Георги Гьоков.  

Работи се по вариант от месец юли тази година да се преизчислят пенсиите така, че да компенсират липсата на COVID добавката от 60 лева. По този начин хората няма да бъдат ощетени. Работна група обсъжда над 10 варианта, които ще се сведат до 2 или 3, които ще се предложат в парламента. "Новите варианти за преизчисление на пенсиите биха могли да доведат до по-голям ръст от прогнозния 6,1% от средата на годината", заяви на брифинг социалният министър Георги Гьоков.  

С февруарските пенсии ще се изплатят компенсациите на онези пенсионери, чиято преизчислена пенсия заедно с COVID добавката от 60 лв. формираха по-ниска сума спрямо получаваната от тях до края на 2021 година. Проблемът дошъл с COVID добавките, които от 120 станаха 60 лева. Така немалка част от пенсионерите взели по-малко пари от предходния месец. Доплащане ще има обаче още от този месец, увери социалният министър.

Той заяви, че през февруари към пенсията ще има още 3 доплащания – COVID добавка от 60 лв., доплащане за февруари за достигане на размера на декемврийската пенсия, както и доплащане за януари за достигане на декемврийската пенсия. 

Също така от 1 февруари започва изплащането на еднократна добавка от 75 лева на пенсионерите, които отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс или имат поставена бустерна доза ваксина.

Тези плащания ще се извършават от НОИ, каза Ивайло Иванов на брифинга. НОИ изплаща еднократната добавка от 75 лв. към пенсиите на пенсионерите, които отговарят на изискванията. Сумата се изплаща независимо от вида и размера на пенсията, както и без значение възрастта на пенсионера. Тя не е част от пенсията и се изплаща само веднъж. Информацията за хората, които имат право на тази еднократна добавка, се получава по служебен път в НОИ от Министерството на здравеопазването, каза Иванов.

На пенсионерите, които до 31 декември 2021 г. имат завършен ваксинационен курс, НОИ изплаща добавките от 1 февруари т.г. с парични преводи, предхождащи редовното месечно изплащане на пенсиите с графика от 7 февруари. За пенсионерите, на които пенсиите се превеждат в други държави, добавката от 75 лв. ще се изплаща към пенсията за съответния месец в установените досега срокове, и дори вече има малко над 900 души, които са получили плащане в чужбина, каза шефът на института. Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на тази сума, нито да изпращат зелен сертификат или други здравни документи до държавните институции, уточни Иванов. 

По думите на Гьоков правителството има волята да подпомогне пенсионерите, чиито доходи са под линията на бедност, ако отговарят на условията за това. Гьоков подчерта, че няма да има нито един пенсионер, който да получава по-ниска пенсия плюс COVID добавката, от декемврийската. „Увеличението е средно с 12,9%. Няма такова голямо увеличение в рамките на една година през последните 12 години”, заяви още Гьоков.