0

П остъпило е заявление от Андрей Гюров, в което той информира, че оттегля своята кандидатура за управител на Българската народна банка (БНБ), издигната от "Продължаваме Промяната". Това съобщи председателят на Народното събрание Никола Минчев от парламентарната трибуна в началото на днешното заседание.

Изборът на управител на БНБ е предвиден в програмата на Народното събрание за петък. В надпреварата за поста остава само Любомир Каримански, издигнат от "Има такъв народ".

Гюров обяви че напуска пистата за БНБ в неделя. Веднага след това обаче премиерът Кирил Петков обяви, че "Продължаваме Промяната" няма да подкрепи Каримански "заради притеснения, свързани с неговата биография". Преди това пък Слави Трифонов декларира, че партията му няма да оттегли кандидатурата на Каримански, а Ива Митева разкри, че премиерът му е предложил пост далеч от България - в Световната банка. Самият Каримански предния ден съобщи, че е бил заплашен с есемес от непознат номер да се откаже от състезанието за народната банка.