0

К андидатът на „Продължаваме промяната” за шеф на БНБ Андрей Гюров се оттегля от битката за поста. Това съобщи самият той във фейсбук. "В понеделник ще извърша необходимите действия за изтегляне на своята кандидатура за управител на БНБ. При липса на коалиционна подкрепа, нека моят опонент сам да прецени дали иска да остави този толкова важен и отговорен избор в ръцете на опозицията. Това в крайна сметка е етичен избор, част от изискването към ръководителя на БНБ за висок морал и добро име", се казва в поста му социалната мрежа.

Сагата с банката обаче продължава, след като минути след поста на Гюров, премиерът Кирил Петков съобщи на брифинг преди заседанието на коалиционния съвет, че "Продължаваме промяната" няма да подкрепи  кандидата за управител на БНБ от "Има такъв народ" Любомир Каримански. 

„Всички плащания, към и от България, се следят от БНБ, включително парични преводи, свързани с корупция и пране на пари. Също така КТБ най-вероятно нямаше да се случи, ако тогавашният гуверньор си беше свършил по-добре работата. Така че тази позиция е много важна и с чия подкрепа тя се избира има огромно значение. Ето защо ще информирам Коалиционния съвет за решението на Андрей Гюров да изтегли кандидатурата си за управител на БНБ със следните мотиви: Андрей Гюров не може да си позволи да участва в избор, който поради разцепление на управляващата коалиция, ще бъде решен от ГЕРБ и ДПС”, каза премиерът. Кандидатът на ПП го уведомил, че не желаел битката за управител на БНБ да бъде спирачка за най-важните законодателни действия, които предстоят в следващите дни като закриването на специализираните съд и прокуратурата и други промени за съдебната власт.

ПП няма да подкрепи г-н Каримански заради притеснения в неговата професионална биография, закючи премиерът.

По думите на Петков няма пречка пред настоящият гуверньор на БНБ Димитър Радев да остане на поста си до обединяване на коалицията около общ кандидат.  

Не е ясно обаче кога и дали изобщо ще се стигне до консенсус, след като сагата с банката разклати коалицията и предизвика сериозни искри между ПП и ИТН. Очаква се въпросът да бъде обсъден на днешния коалиционен съвет. ИТН стои зад кандидатурата на Любомир Каримански за гуверньор на БНБ, отсече обаче Тошко Йорданов от "Има такъв народ" на влизане в Министерския съвет за заседанието. "Това, което правят Кирил Петков и Асен Василев е политически рекет върху "Има такъв народ", върху Министерството на регионалното развитие. Рекет върху всеки един шофьор, говоря за строителните фирми. Рекет върху всеки, който си изхранва семейството - било то работник в строителна фирма и ли обикновен работник, който кара валяк", заяви Йорданов.

По-рано днес Слави Трифонов също декларира, че партията му няма да оттегли кандидатурата на Каримански, а вчера Ива Митева заяви, че премиерът му е предложил пост далеч от България - в Световната банка. Ден преди това пък самият Каримански обяви, че е бил заплашен с есемес от непознат номер да се откаже от състезанието за народната банка.