0

П ожар избухна през нощта в психиатричната болница в Курило. Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Цветеслава Гълъбова пред Нова тв.

Пожар избухна през нощта в психиатричната болница в Курило. Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Цветеслава Гълъбова пред Нова тв.

Огънят бил предизвикан от цигарата на пациент, показват първоначалните данни. Светкавичната реакция на нощния екип обаче е предотвратил разрастването на пожара, няма пострадали пациенти.

"Щетите са само материални. Всички пациенти, които могат да бъдат изписани, ще бъдат изписани. Останалите ще бъдат прехвърлени в друго отделение", каза Гълъбова.

По думите й тъй като болницата е държавна, ще очаква помощ от държавата за ремонт.

„Първо изгасва токът, защото се поврежда трафопостът. Екипът на ЧЕЗ идва много бързо и отстранява повредата за около час. Благодаря им! В това време пациент - постъпил е наскоро, болен с тежки социални проблеми, за когото естествено не е имало място за лечение в някоя от софийските психиатрични клиники, с цигара запалва дунапреновия дюшек. И става пожарът... Реакцията на дежурния персонал - една медицинска сестра и един санитар за тридесет болни, е светкавична.

Заедно с дежурния лекар – един за сто и тридесет болни, уведомяват 112, започват гасене с наличните ни пожарогасители и евакуират всички болни. Благодарение на тези смели и отговорни хора няма пострадали. Щетите са само материални“.

Д-р Гълъбова благодари на д-р Ирина Лазарова, сестра Станойкова и санитар Асен Ангелов.

Благодаря от сърце и на екипите на пожарната и ЦСМП, отзовали се за броени минути на мястото и оказали помощ професионално и навреме.

"Докато гореше стаята и извеждахме болните, аз виждах цялата мизерия на българската психиатрия и като приключи всичко си представих как би пламнала цялата сграда, която е гредоред, как ще гори и какво може да се случи с тези 60 болни", споделя д-р Лазарова.

Директорката на пламналата болница сподели, че се надява най-после инициативата психиатрията да се появи на картата на медицинските специалности да успее.

„Гневна съм не толкова на поредицата чиновници, които през годините не свършиха нищо за нашите болни, но съм много гневна и на тази част от съсловието, която години наред стопираше и все още се бори против всякакви реформи. Ако я нямаше вътрешната съпротива, щяхме да сме влезли в двадесет и първи век, а не да лекуваме психично болни в гората, в затънтените селца и периферии на населените места“, сподели д-р Гълъбова в социалната мрежа.