0

Ш естима души от Дома за възрастни хора в Ямбол са починали след епидемичния взрив от COVID-19. Двама от тях са били ваксинирани, но над 80-годишна възраст и с множество заболявания.

Шестима души от Дома за възрастни хора в Ямбол са починали след епидемичния взрив от COVID-19. Двама от тях са били ваксинирани, но над 80-годишна възраст и с множество заболявания.

Към момента огнището на заразата е овладяно. Отрицателни са всички 126 теста, направени вчера и днес на потребителите и на персонала, съобщи пред журналисти директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Радостина Калчева.

Първите случаи на коронавирус са диагностицирани в края на миналата година, но разрастващо се огнище беше обявено преди седмица, припомня БТА.

Според директора на РЗИ, заразата най-вероятно е внесена от персонала или от потребители, които излизат и контактуват навън. Впоследствие се е разпространила сред 21 настанени и четирима работещи - две санитарки, трудотерапевт и шофьор. Едва 30 процента от персонала е ваксиниран, каза д-р Калчева.

По думите ѝ, при многократните проверки в Дома за възрастни хора в Ямбол не са констатирани сериозни нарушения на противоепидемичните мерки. Заради случая обаче РЗИ започва още по-засилени проверки в социалните институции в областта с цел недопускане на подобна ситуация.