0

Д епутатите решиха окончателно да влизат в Народното събрание само срещу зелен сертификат. Това се случи след около 5-часова дискусия. Срещу документа в сградата на парламента ще влизат и администрацията, и представителите на медиите, както и външни граждани.

Депутатите решиха окончателно да влизат в Народното събрание само срещу зелен сертификат. Това се случи след около 5-часова дискусия. Срещу документа в сградата на парламента ще влизат и администрацията, и представителите на медиите, както и външни граждани.

Лицата, които не са ваксинирани, ще имат възможността да си направят бърз тест пред сградата на НС. Депутатите ще си ги плащат сами, а тестовете на сътрудниците на парламентарните групи, администрацията на комисиите, администрацията на НС, както и на журналистите ще се плащат от бюджета на НС.

Депутатът от парламентарната група на “Възраждане”, която е върл противник на мерките, Елена Гунчева, заяви, че проектът на решение не следва да се разглежда, тъй като не е било оповестено по надлежния ред за заседанието на здравната комисия, която е изготвила доклада към проекта.

Освен това по нейни думи зеленият сертификат и ваксинацията са неефективни, тъй като и ваксинирани могат да предават заразата. Твърденията ѝ събудиха реакцията на медицинските специалисти в парламента - доц. Антон Тонев от “Продължаваме промяната”, проф. Александър Симидчиев от “Демократична България” и проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС. Те бяха на мнението, че има категорични данни, които говорят за ефективността на противовирусните препарати.

Проф. Симидчиев заяви, че ваксинацията е доброволен акт за ограничаване на риска, а депутатите са рискови, защото се срещат с много хора и им се налага да пътуват. По негови думи е лъжа, че зеленият сертификат не е от значение за заболеваемостта и има дебела папка с факти, които да подкрепят това твърдение. “Възползвайте се от опита на специалисти, за да видите, че ваксините спасяват животи и ограничават риска”, допълни народният представител.

“Няма как да толерирам изказването че болните хора от КОВИД-19 които са ваксинирани, умират.”, заяви от своя страна проф. Ангелов. Според него няма как да се твърди, че ваксините не са достатъчно ефективни и множество проучвания доказват това. Той заяви, че най-важни за регистрацията на препаратите са факторите безопасност и ефикасност. “У нас ваксините имат около 92% ефикасност - от 100, 8 ще бъдат незащитени, защото ваксината при тях няма да е ефикасна. Точно те могат да се разболеят от Ковид с всичките последствия и усложнения, останалите ще са живи и здрави. Те могат да се разболеят, но няма да постъпят в болница и няма да загубят живота си от Ковид”, допълни депутатът. Той обясни, че в чужбина е намалял драстично броят на хоспитализирани, вследствие на вируса. “Слава Богу, че нямаше такива хора (визирайки противниците на зеления сертификат), когато избухна СПИН-а. Какво щеше да се случи, ако тогава имаше хора, които твърдяха, че не трябва да се пазят и да се използват предпазни средства? Сега нямаше да има живи хора в тази зала.”, отсече Ангелов.

Ива Митева от “Има такъв народ” от своя страна предложи редакция на текста към проекта на решение, тъй като според нея е необходимо по-детайлното му разглеждане. По нейни думи трябва да се помисли как ще влизат граждани в комисиите, какво ще стане с международните делегации и НПО-тата, които се отзовават в парламента. Тя не бе съгласна с точка от проекта на решение, според който безплатни тестове ще бъдат осигурени за нещатните сътрудници на депутатите и предложи такива да има само за представителите на медиите. Предложението ѝ в крайна сметка беше отхвърлено, а Тома Биков заяви от трибуната на НС, че няма основание защо журналистите да са привилегировани. 

Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" заяви, че приемането на зеления сертификат в НС ще е израз на подкрепа към световната научна общност и изводите, че зеленият сертификат – за ваксинация, антитела или преболедуване – е гарант за по-голяма безопасност от предаване на заразата.

Явор Божанков от БСП обвини “Възраждане” в популизъм и подчерта, че голяма част от държавите със силна икономика разчитат изключително много на ваксинацията като средство за справяне с пандемията. По думите му става въпрос за битка за здравия разум.