0

Т рима инспектори от областния отдел „Автомобилна администрация“ в Пловдив са вече с присъди за подкупи, реши състав на Окръжния съд в града. Подсъдимите са признати за виновни, че са взимали рушвети от 300 до 5 000 лева.

Трима инспектори от областния отдел „Автомобилна администрация“ в Пловдив са вече с присъди за подкупи, реши състав на Окръжния съд в града. Подсъдимите са признати за виновни, че са взимали рушвети от 300 до 5 000 лева.

Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев са прибирали подкупите между 1 юни 2017г. и 24 юли 2019г. в Пловдив и в Асеновград. Те били инспектори в сектор „Контролно-административна и наказателна дейност“. По време на разследването било установено, че на тримата било възлагано да правят проверки на различни транспортни фирми в пловдивско. Някои от инспекциите се извършвали в Областен отдел „Автомобилна администрация“ в Пловдив, а на фирмите с повече регистрирани товарни камиони - на място в офисите им.
Обикновено подсъдимите съобщавали на представителите на съответното дружество, че при проверката са констатирани множество и различни нарушения, като например - неспазване на дневни и седмични почивки от шофьорите, управление на водачи с изтекло или липсващо удостоверение за психична годност, невписани в лиценза на дружеството транспортни средства и др. Тримата многократно заявявали на представителите на съответната фирма, че за така изброените нарушения са предвидени драстични глоби от порядъка на няколко хиляди лева, като можело да се стигне и до временно спиране от движение на камиони или до отнемане на лиценза за извършване на дейност.


За да не съставят актове за всички установени нарушения, тримата искали суми в размер от 300 до 5000 лева. След това те съставяли актове за дребни нарушения с глоби за около 50 лева. През есента на 2019 г. били извършени проверки в Областния отдел „Автомобилна администрация“, като били установени нарушения в работата на инспекторите.
Съдът ги оправда по първоначалното обвинение деянията да са извършени чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебното положение, както и за това някои от деянията да са били извършени в съучастие с неизвестен извършител.
Станко Милушев получи 3 години затвор при първоначален общ режим и глоба в размер на 4 000 лева. Паун Тенев – 2 години затвор и глоба от 3 бона, каквато е присъдата и на Димитър Янакиев.
Със същата присъда Окръжен съд – Пловдив лиши всеки от тримата подсъдими от право да заема държавна длъжност в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ за срок от пет години и ги осъди да заплатят в полза на държавата стойността на предмета на престъплението.
Присъдата не е окончателна и подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.