0

О т 19 януари децата от 12 до 18 г., които пристигат от държава в "червената зона", се допускат на територията на България при представяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. Това трябва да е удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на равностоен или аналогичен документ, нарежда министърът на здравеопазването Асена Сербезова със своя заповед, издадена днес.

От 19 януари децата от 12 до 18 г., които пристигат от държава в "червената зона", се допускат на територията на България при представяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. Това трябва да е удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на равностоен или аналогичен документ, нарежда министърът на здравеопазването Асена Сербезова със своя заповед, издадена днес.

Ако не представят такъв документ, се поставят под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде преустановена, ако лицето си направи PCR тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната.
От министерството припомнят, че досега се изискваше пристигащите от "червена зона" деца от 12 до 18 г., също като възрастните, при влизането в България да предоставят отрицателен резултат от изследване, едновременно с документ за ваксинация или преболедуване. За децата до 12-годишна възраст, независимо от зоната, в която попада държавата от която пристигат, не се изисква представянето на документи за COVID-19.


Също от 19 януари се актуализира и списъкът на държавите по цветови зони. В "червената зона" преминават: Австрия, Република Северна Македония, Сърбия, Турция, Унгария, Люксембург, Израел, Кувейт, Гренада, Гренландия, Катар, Кралство Бахрейн, Ливанска република и Кооперативна република Гвиана.
Пълният текст на заповедта може да се види на сайта на Министерството на здравеопазването.