0

Д а се засили диалогът с евроинституциите и да има по-сериозен мониторинг в хода на съществуващия механизъм за върховенството на закона. Това призова от Брюксел главния прокурор Иван Гешев, след като бе изслушан от мониторинговата група към комисията по правата на човека и правосъдието в ЕП (LIBE).

Да се засили диалогът с евроинституциите и да има по-сериозен мониторинг в хода на съществуващия механизъм за върховенството на закона. Това призова от Брюксел главния прокурор Иван Гешев, след като бе изслушан от мониторинговата група към комисията по правата на човека и правосъдието в ЕП (LIBE).

"Заличава се постигнатият напредък в България по отношение върховенството на закона", аргументира се Гешев. 

Българската прокуратура е изключително притеснена, че последните месеци се заличава постигнатия напредък след приемането ни в ЕС по линия правата на човека и върховенството на закона. "Наблюдават се притеснителни тенденции относно малцинствените групи и хората в неравностойно положение. не се чувствам горд като българин, но към момента Прокуратурата смята, че е важно да има по-сериозен диалог с европейските институции и по-сериозно наблюдение над страната ни", обясни той.

Гешев коментира още, че се наблюдава и притеснителната тенденция за възраждане престъпността от началото на 90-те години. "С бързи крачни вървим към престъпността от 90-те години" каза той и добави: "Освен корупцията се възраждат и други проблеми, гражданите вероятно са го усетили. Става въпрос за телефонни измами, убийства и много други проблеми, които смятахме за решени". По думите му това е част от  липсата взаимодействие и опитите за война със съдебната власт. 

Главният прокурор поясни, че евродепутатите са му задавали въпроси за конкретни досъдебни производства - на какъв етап са те, дали са приключили или не. И даде пример с две от тях - т.нар. "Барселонагейт" и това за златните кюлчета. По първото Гешев обясни, че не е приключило, тъй като има изпратени европейски заповеди до испанските власти, на които все още не са получили отговор.

Гешев отрече той или жената до него да имат имоти в чужбина. "Не разпространявайте фалшиви новини", коментира главният прокурор.

Относно съдебната реформа, Гешев заяви, че прокуратурата има желание да участва в нея, но предупреди, че това е в компетенциите на законодателната и на изпълнителната власт. Добави, че е бил свидетел на всички реформи досега- от 1994 година. Основната цел винаги е била да се заемат някакви позиции, да се упражнява контрол, но не и да се търси ефективно управление. Никога досега реформите не били  съгласувана с хора, практикуващи правото, магистратите. Заподозря, че и отново ще попаднем в същата ситуация. Предупреди, че се е забавило изпълнението на препоръките на Венецианската комисия. Предупреди още, че НК е от 1968 г. и е остарял.

Гешев изтъкна, че напоследък се развива теорията, че прокуратурата виновна всичко, което той отрече. "В 10 % от делата участват прокуратурата. 96 % от тях са осъдителни присъди. Приемаме, че тук сме виновни. Къде са останалите? Търговското, административното? Там всичко идеално ли е? Говорим за съдебна реформа, но всичко се акцентира върху прокуратурата. Проблемът е в МВР, което трябва да се реформира. И в съда, който също трябва да се реформира", допълни Гешев. И даде за пример процедурите и факта, че магистратите, които не могат да бъдат наказани с почти нищо.

Относно отчетността и контрола над главния прокурор, Гешев добави, че той може да бъде разследван от всеки прокурор. Отчетността пък зависи от законовите положения, но за него не е проблем да се отчита пред НС всяка седмица и месец.Добави,че докладът на прокуратурата е внесен още май 2021 година и все още не е извикан да бъде изслушан от депутатите. Прокуратурата не може да носи отговорност за нещо, което не зависи от нас, каза още той.

Във връзка с липсата на съдебна реформа у нас и евентуалното отражение плана за възстановяване, Гешев уточни: "Това е поредната фалшива новина с цел сриване доверието в прокуратурата. Истината е, че едно от служебните правителства е поискало в Плана за възстановяване да се включи съдебната власт. Бележките не касаят прокуратурата. След това искането на българските властите се представя като изискване на Брюксел. Това е класически начин за постигане на политически цели, който влияе на независимостта на съдебната власт".

Главният прокурор поясни още, че от прокуратурата са притеснени и за подхода, прилаган при последните два вота у нас. По закон задължително трябва да има общи щабове с МВР, към които те изпратили покана. Те не били сформирани, но не прокуратурата е нарушила закона, обясни Гешев. В резултат такъв общ щаб за вота имало само с ДАНС. По думите на Гешев МВР се опитва да изземе правомощия на съдебната власт, заобикаляйки закона. 

"Някой води война с българската прокуратура", каза още Гешев и предупреди, че тя трябва да се води срещу престъпността,а не между институциите. Гешев даде да се разбере, че не смята, че проблемът е в неговата фигура начело на прокуратурата.