0

Д нес отбелязваме Деня на родилната помощ - Бабинден. Той е един от големите народни женски празници, посветен на бабите - жените, които помагали при раждането.

Днес отбелязваме Деня на родилната помощ - Бабинден. Той е един от големите народни женски празници, посветен на бабите - жените, които помагали при раждането.

В "Майчин дом" се проведе традиционният ритуал “Измиване на ръце”, а специалисти от лечебното заведение бяха отличени, съобщиха от БНТ.

Д-р Димитър Божилов е с 35 години стаж в майчиното и детско здравеопазване."Традиционният ритуал е езически и представлява завършек на Коледните празници. В България се празнува от незапомнени времена, но в този си вид се празнува от 1951", разказа той.

От началото на 2022 г. в "Майчин дом" са проплакали 172 новородени, а за цялата минала 2021 ражданията са 3150. Данните на НСИ показват, че близо 60 000 бебета са родени миналата година в страната, а средната възраст на майките при раждане на първо дете е 27 години.

"Тенденцията е покачване на възрастта на майките поради всеобщото желание за реализация, възможностите за намиране на добра работа и сериозни доходи", обясни лекарят.
В "Майчин дом" има много специализанти, които набират опит и полагат неимоверни усилия, за да упражняват професията, допълни д-р Божилов. През днешния ден в болницата вече има родени бебета и предстои да се родят още 7.