0

Б юст-паметник на Васил Левски ще бъде открит в центъра на Ямбол за 185-та годишнина от рождението му на 18 юли, образът на Дякона ще бъде изваян от скулптора  Любомир Добрев, съобщи кметът на общината Валентин Ревански.

Бюст-паметник на Васил Левски ще бъде открит в центъра на Ямбол за 185-та годишнина от рождението му на 18 юли, образът на Дякона ще бъде изваян от скулптора  Любомир Добрев, съобщи кметът на общината Валентин Ревански.

Проектът на родения в Добрич  66-годишен  художник е спечелил националния конкурс  с председател на журито скулптора  Богомил Живков.На второ и трето място са подредени проектите на Стефан Коцев и Димитър Огнянов. Те ще получат съответно 1000 и 500 лева според условията на конкурса.

Идеята за създаването на паметник на Дякона възниква още през 2014 година след отправена молба от Петър Панков, учредител на сдружение „Левски-Дяконът“. През април 2019 година Общински съвет – Ямбол дава съгласие за поставяне на паметника в Ямбол. Парите за изграждане на паметника на Левски в Ямбол бяха набрани чрез дарения от граждани и фирми.

Любомир Добрев е възпитаник на  Великотърновския университет,участвал е в изложби в София, Пловдив, Варна, Русе, Москва, Брюксел, Мюнхен, Равена, Истанбул. Сред мемориалните му произведения са паметник на загиналите във войните жители и паметна плоча барелеф на цар Борис трети в Разград, паметник на Свети Георги Победоносец в Русе, бюст-паметници на Васил Левски в Несебър и Генерал Тошево и др. Негов е и паметникът на загиналите за България старозагорци в парк „Александър Стамболийски“. Ваятелят напоследък работи във Франция заедно със сина си, младия Рафаил Георгиев – Рафо.