0

Н апрежението между Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ и Българския лекарски съюз продължава. Този път поводът е несъстоялата днес среща между ръководствата на фонда и съсловната организация. Днес след обяд представителите на БЛС и НЗОК трябваше да започнат преговори за това как ще се разпределят оставащите средства за извънболнична помощ.

Напрежението между Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ и Българския лекарски съюз продължава. Този път поводът е несъстоялата днес среща между ръководствата на фонда и съсловната организация. Днес след обяд представителите на БЛС и НЗОК трябваше да започнат преговори за това как ще се разпределят оставащите средства за извънболнична помощ.

Днес двете страни трябваше да се срещнат за преговори за анекса към Националния рамков договор и да решат как да бъдат разделени оставащите средства за извънболнична помощ. Срещата беше насрочена за 1430 часа. НЗОК съобщиха, че са поканили съсловната организация, но тя отказала да влезе в залата за преговори. От БЛС пък излязоха с друго обяснение.

„Ръководството на БЛС не беше прието от Надзорния съвет на НЗОК. Поканата за среща беше отправена към Съсловната организация за 14.30 ч. този следобед, но след като представителите на БЛС чакаха отвън 20 минути и не бяха приети, те напуснаха сградата на здравната каса. Обидно и неприемливо е провалянето на ключови преговори от страна на НС на НЗОК“, пише в съобщението до медиите от БЛС. ОТ НЗОК обясняват, че са поканили БЛС за разговор в 1430. Заседанието на Надзорния съвет на касата обаче е продължило по-дълго.

„Дискусиите по вземане на решения по точките от дневния ред, предвид важността на дискутираните теми, продължиха с 15 минути по-дълго от предвиденото време. Членовете на Управителния съвет на Българския лекарски съюз бяха поканени в залата в 14:45 часа, но те отказаха да се включат в срещата", обясниха в съобщение до медиите от НЗОК . Според тях надозрния съвет на касата в лицето на д-р Александър Златанов – Председател-МЗ, Людмила Петкова – МФ, Мария Беломорова – МЗ, Румен Спецов – Изп. директор на НАП, д-р Иван Кокалов – КНСБ, Теодор Василев - КТ "Подкрепа", проф. д-р Красимир Гигов – БЧК, Мария Петрова – ССИ, адв. Христина Николова-СРБЗ, се изживяват като властелини на парите на здравноосигурените граждани. От съсловната организация допълват, че задължителното здравно осигуряване се осъществява на принципите на: публичност в дейността на НЗОК и публичен контрол върху извършваните от нея разходи.