0

В момента сме в разгара и пика на четвъртата COVID вълна. Кога ще свърши зависи до голяма степен от спазването на противоепидемичните мерки. А иначе те вече дават резултат и се допуска, че може да не се стигне до локдаун, научи „Монитор“.

В момента сме в разгара и пика на четвъртата COVID вълна. Кога ще свърши зависи до голяма степен от спазването на противоепидемичните мерки. А иначе те вече дават резултат и се допуска, че може да не се стигне до локдаун, научи „Монитор“.

Ако до преди дни здравните власти бяха доста категорични, че ще се стигне до тази крайна мярка, то сега има шанс затварянето да ни се размине, но е още рано да се твърди със сигурност, заявиха експерти. Това ще може да се коментира с по-голяма достоверност в края на седмицата. Според здравните власти изискването на зелен сертификат за вход за закритите дейности и обекти дават резултат. Според ведомството вече се вижда задържане на бройката новозаразени –

процентът на положителните тестове е по-нисък през последните 4-5 дни

което се дължало именно на зеления паспорт. По отношение на това, че сега новите случаи са повече от регистрираните при предишните вълни, министерството обяснява с много по-големия брой тестове, които сега се правят. Една от причините сега да се правят много повече тестове е именно изискването за зелен сертификат, който се дава на ваксинирани, преболедували или с отрицателен ПСР или антигенен тест. Валидността на сертификата от отрицателен ПСР тест е 72 часа, а на този от антиген 48 часа. Според здравните власти заради много по-големият скрининг, който се прави сега, скритата заболеваемост е много по-малка. Като положителен аргумент за това, че се овладява пикът, е и падането на репродуктивното число на 1,1. Доскоро то беше 1,3, което е вече в критични стойности.

Въпреки рекордните нива на заболеваемост от COVID от ведомството не са се отказали да връщат учениците в клас. Това ще стане факт първо за малките ученици - 1-4 клас. Нагласите на здравните власти са до края на седмицата у нас да пристигнат щадящите тестове за децата и в началото на следващата седмица те вече да се върнат в клас. Това ще стане под условие - ако има тенденция за намаляване на заболеваемостта и овладяване на пика на пандемията. Ако има влошаване на епидемиологичната обстановка, здравните власти са категорични да не рискуват здравето на децата и на педагогическия персонал, за да учат някой друг ден повече присъствено.

За да не се натоварват здравните инспекции, които

сега трябва да се съсредоточат върху надзора над мерките

тестовете за децата ще бъдат базирани в регионалните образователни инспекторати, а не в РЗИ.

Предвижда се децата ще бъдат подложени на скрининг с щадящите тестове два пъти седмично. За тестването ще е нужно съгласието на родителите, като в този случай подходът ще е индивидуален, а не както досега да се иска съгласието на 90% от родителите. Децата, чиито родители откажат да тестват децата им, ще учат онлайн, а МОН ще създаде организацията за протичането на хибридното обучение. Остава изискването за зелен сертификат за учителите. Преподавателите, които не се ваксинират и не са преболедували, ще трябва да бъдат тествани и два пъти седмично. Идеята на тестването на децата и изискването на зелен сертификат на училищния персонал е да се осигури безопасна среда както за малките, така и за педагозите.

Най-рано до две седмици вероятно децата от 1 до 4 клас ще се върнат в училище, а след това и по-големите ученици между 5 и 7 клас.