0

В момента не искам да създавам свръхочаквания, но искам тези 60 лв. COVID добавки да бъдат компенсирани, както и инфлацията също. Такова увеличение не е имало през последните години, но с комуникационни грешки направихме така, че хората да не ни вярват. Това заяви пред Нова телевизия социалният министър Георги Гьоков.  

Той обясни, че от 1 юли трябва да се увеличат пенсиите с 6,1%. Смятаме да предложим друго действие в бюджета, което да не изкривява системата. Много са възможностите за преизчисляване на пенсиите. Справедливо е чрез осигурителния принос на всяко лице. Но раздалечаваме по-назад във времето отпуснатите пенсии от по-новите. Има и други варианти, но хората пак няма да са доволни, заяви министърт.

„В голяма степен хората са прави. За съжаление нещата в България стават бавно. Президентът е прав, че времето изтича. Но когато правим бързо нещата, понякога бъркаме. Така в пенсионната система направихме доста грешки”, коментира Гьоков.

Той допълни, че към правителството има огромни очаквания и то се опитва да отговори на тях. „Приемаме критиките, но трябва да се отчита и усилията, които се правят от това правителство, включително в социалната сфера. Създадохме огромни очаквания в обществото, трябва да ги изпълняваме. Критиката в известна степен е основателна”, заяви Гьоков.

Той призна, че инфлацията е сериозен проблем. „За 2021 средногодишната инфлация е 2,9%. Това са статистически данни, не съм ги измислил аз. Доходите са увеличени толкова, че компенсират инфлацията. Дори ако вземем и максимално споменатата от 9,1%, която е инфлация през януари 2022 година спрямо януари 2021 г., пенсиите са средно увеличени с 12,8%, минималната работна заплата ще се вдигне с повече от 9,8%”, каза Гьоков.

Евентуалната актуализация на Държавния бюджет в средата на годината би компенсирала скока на цените и високата инфлация, смята още той. 

„Не случайно пенсиите се актуализират спрямо инфлацията, като се взема средногодишната през предходната година. Ние сега компенсираме 2021 г. Хубавото на този бюджет е, че правителството предвижда да бъде актуализиран в средата на годината. Надявам се да бъде отчетена и инфлацията през тази година и да се вдигнат всички социални плащания”, каза Гьоков.

При актуализацията в средата на годината ще се вдигнат всички плащания, защо не и минималната работна заплата. Това е малко сложно, защото е според коалиционното кпоразумение. Но може да се вдигнат социалните плащания - майчинство, пенсии, да бъдат компенсирани заради инфлацията. 

Според него ще има възможност за увеличение на тези социални плащания, защото инфлацията и събираемостта увеличават постъпленията в бюджета. 

"Идеята на това правителство е да вървим към по-малко бедност. Работещите бедни в България са прекалено голям процент. Около 600-700 000 души работят на минимална заплата, може и да са повече заради сивия сектор. Не знам защо работодателите се обидиха от думите на финансовия министър Асен Василев. Те визират некоректните работодатели", заяви министърът.

Трябва да преодолеем сериозната бедност в България. Правим го и със социалните плащания, и с осигуровките. Поставили сме си задача да направим стратегия за вдигане на доходите - как ще ги вдигнем. Това е записано и в коалиционното споразумение, допълни той.