0

Н е оспорваме право на идентичност, но не подкрепяме подмяната на историческата истина. Това коментира Александър Александров от ИТН в декларация по повод 150-годишнина от рождението на Гоце Делчев.

Не оспорваме право на идентичност, но не подкрепяме подмяната на историческата истина. Това коментира Александър Александров от ИТН в декларация по повод 150-годишнина от рождението на Гоце Делчев.

По думите днес си даваме сметка колко историята може да е несправедлива. По думите му Гоце Делчев е национален герой на двете държави и не може да бъде друго яче и то заради националната и родова памет. Въпреки ударите на времето, ако искаме да вървим напред не можем да живеем само с миналото, каза той. Но добави, че никой не може да ни заставя да се отказваме от историческата истина и памет.  По думите му непрекъснато сътрудничество в икономиката и чистите човешки отношения, ще са от полза. Изтъкна, че ще направят всички усилия за успеха на Северна Македония към ЕС. "Не оспорваме право на идентичност, но не подкрепяме подмяната на историческата истина", каза той. Иска по-голямо доверие между лидерите на двете страни. Недоумение будело, че не е имало общи чествания години наред.

На свой ред Петър Николов от ГЕРБ заяви, че гробът на Гоце Делчев в Скопие е задължително място за поклонение за всяка БГ делегация, като единственото изключение е премиерът Кирил Петков. "Само нация която почита спомена за своите герои може да бъде свободна. Общество, която фалшифицира историята няма как да бъде част от семейството на европейските ценности", каза той по адрес на Скопие. Той напомни, че личността на Гоце Делчев е във фундамент на изграждането на македонската идентичност.