0

Б ългарският премиер Кирил Петков и неговият македонски колега Димитър Ковачевски имаха среща в Мюнхен, където се провежда Мюнхенската конференция по сигурността (МКС) - голяма среща на световните лидери в областта на отбранителната политика, предаде БГНЕС.

Българският премиер Кирил Петков и неговият македонски колега Димитър Ковачевски имаха среща в Мюнхен, където се провежда Мюнхенската конференция по сигурността (МКС) - голяма среща на световните лидери в областта на отбранителната политика, предаде БГНЕС.

От българска страна в срещата участваха министърът на външните работи Теодора Генчовска, съветникът на премиера Весела Чернева и началникът на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова. От македонска страна присъстваха външният министър Буяр Османи и вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич.

"Участниците в срещата изразиха удовлетворението си от динамизирането на двустранното сътрудничество, което става чрез реализацията на концепцията на дейността на работните групи и конкретните действия и предложения, които са получени от тяхната работа", съобщиха от правителството в Скопие.

Двамата премиери оценяват положително работата на експертните групи и пряката комуникация, както и секторното партньорство, което е ефективен метод за задълбочаване на отношенията и вдигането на нивото на политическия диалог. Двамата изразиха надеждата, че сътрудничеството и диалога допринасят най-много за ползите на гражданите и водят до решения за общото европейско бъдеще", се казва още в информацията от правителството в Скопие.

След срещата Буяр Османи съобщи, че "следващата среща на смесената българо-македонска историческа комисия ще се състои на 24 и 25 февруари в София". Той изрази надеждата, че "комисията ще продължи да работи в конструктивна атмосфера и ще демонстрира откритост и добра воля за напредък и откриването на перспективи". По време на срещата стана ясно, че търговският обмен между двете държави през 2021 г. е достигнал почти 900 млн. долара. Участниците в разговора обсъдиха и сигурността в региона, Западните Балкани и Европа. "Всички се съгласихме, че евроатлантическата ориентация е източник и гарант за общата сигурност", каза още Буяр Османи.

Диалогът между София и Скопие продължава

Продължава интензивният диалог между работните групи на България и Северна Македония, за които се договориха премиерите на двете държави Кирил Петков и Димитър Ковачевски. Втората среща на експертите от двете министерства на външните работи ще се проведе в Скопие на 20 февруари. Очаква се делегациите да получат нови политически инструкции на базата на водените на 11 февруари разговори, на които двете страни са изложили подробно своите позиции. Двете страни определиха приоритетните въпроси, по които ще се търси решение. За официална София това са правата на българите в Северна Македония, а за Скопие – въпросите на идентичността в преговорната рамка като европейско решение. Успоредно с експертните разговори по пакета политически въпроси, с новата динамика в преговорите с България ще се проведе среща на четвъртата работна група - за образование и култура, както и на третата работна група - за европейска интеграция, зелен дневен ред и дигитализация