0

П ремиерът Кирил Петков проверява докъде е стигнало строителството на интерконектора с Гърция в района на Комотини. Газовата връзка между Гърция и България трябва да свърже мрежите на двете държави и да осигури достъп до Южния газов коридор. Идеята е по този начин да се осигурят и нови източници на природен газ.  Според Кирил Петков до юни ще бъде завършен. „Всички тръби са сложени. Надявам се, че ако се завърши в края на юни, през септември да върви азерски газ. Яд ме е, че тази зима цената на газа беше толкова висока поради факта, че проектът не беше завършен”, подчерта министър-председателят.

Относно преговорите с „Газпром” премиерът посочи, че трябва да сме готови за всякакъв сценарий, включително за такъв, при който нямаме доставки оттам. „Ако нещата се оправят, няма война и може да се преговаря, газът от „Газпром” ще бъде част от нашия микс. Съвсем различно е да преговаряш с една страна, когато имаш опции”, категоричен е Петков.

Относно ареста на Бойко Борисов, Кирил Петков коментира, че от години се знае за информацията от Васил Божков, а е "умопомрачаващо българската прокуратура дори да не направи досъдебно производство, да не направи един "Скайп" разговор и да го разпита". Васил Божков реално иска да даде информация. Няма такъв случай в света - някой човек, който е подкупвал, ако се окаже, че е вярно, високопоставени лица, иска да признае за това, а от другата страна има прокуратура, която казва, че не се интересува. 

Премиерът отново посочи, че става въпрос за ощетяване на бюджета с 550 млн. лв. „Това означава, че българският данъкоплатец е платил за тишината на прокуратурата над половин милиард”, добави той.

"Омръзна ни някакви хора да ни крадат милионите и милиардите на базата на личните възможности да се облагодетелстват. А не да коментираме дали господин Борисов е седял на дървена пейка или не", коментира още Петков. Според него има още един нов доклад от Министерството на финансите, което анализира как са се давали евросредствата от страна на министъра, който е отговарял за неговата изпълнителна агенция за одит на евросредства. Става ясно, че огромен процент от тези евросредства под негово ръководство има само един допуснат участник, посочи той. 90% от всичките възможни проекти имат само по един участник, това е очевадна манипулация от одита. "Ако един човек е корумпиран, той не е корумпиран само за левове или евро, той е корумпиран за неговото управление. Над 500 милиона е щетата на държавата, това са данните от АДФИ", посочи той.