0

П ремиерът Кирил Петков заяви след срещата на държави членки на НАТО от Югоизточна Европа, че мечтата му е „да имаме координирани Балкани на всички теми“. В срещата участват министър-председателите на България, Румъния, Република Северна Македония и Черна гора – Кирил Петков, Николае Чука, Димитър Ковачевски и Здравко Кривокапич.

„Когато трансграничното сътрудничество е координирано, когато имаме обща стратегия, когато икономическото стравнение се обедини, може да се превърнем в най-бързо развиващия се регион и да споделяме сигурност”, заяви Петков. Той обясни и кои са обсъдените теми. Първата е била – координацията в енергетиката. „Обсъдихме как може да обърнем някои от съществуващите тръбопроводи, да започнат да работят в друга посока, да вземем втечнен газ от Турция и Гърция”, заяви Петков.

Обсъден е бил и коридор номер 8. „Но не само съществуващият коридор номер 8, а да започва от Подгорица, Дурас, Скопие, София, Димитровград, Бургас, Варна”, каза Петков. „Всички държави в НАТО говорят за самолети и инвестиции в оборудване, но това оборудване работи с логистична стратегия и трябва да има съвместни действия, за да има достатъчно силна стратегия, уточни Петков. „Обсъдихме, че вместо да говорим за скъпи военни системи, по-добре да се координираме на местно ниво”, каза българският премиер.

Последната тема на разговорите е била изкореняването на прането на пари. „Никоя страна не може да се справи сама, особено тук в региона. Дори със съюзника ни САЩ обсъдихме, че местната корупция е инструмент, който се използва от Русия за влияние в региона. Хората, които са корумпирани на местно ниво в много случаи са агенти на чужд интерес и ние трябва да се занимаем с тях”, каза ще Петков.

„Това е ново начало за нас, което ще ни даде възможност да започнем едно ново начало”, заяви премиерът на  Черна гора Здравко Кривокапич. „Това ще ни даде възможност да започнем работа по наистина важното – да работим повече и да говорим по-малко. Заедно”, каза още той. И изрази възхищението си към гражданите на Румъния и България, които помогнаха да бъдат посрещнати много мигранти.

По думите му всички неща, обсъдени на днешната среща, ще позволят да се действа заедно. „Според мен тук на Западните Балкани сме много мъдри. Сега дойде времето всички да се съберем и да действаме заедно и да осигурим по-добро бъдеще и живот на нашите граждани. Трябва да оставим миналото зад нас и да мислим за бъдещето”, заяви Кривокапич.

Петков заяви също така, че нашият посланик в Москва се завръща за консултации. „Надявам се руският посланик да направи същото”, повтори той.