0

К оледният дух ще завладее още едно пространство в центъра на София – коледно градче ще бъде вдигнато на алеята до кино „Кабана“ в парка пред НДК на 9 декември.

Входът е свободен и не е необходим зелен сертификат, макар и действащите противоепидемични мерки да остават в сила – носене на маски, еднопосочно движение, избягване на струпването на много хора, дезинфекция и спазване на разстояние, съобщи Площад Славейков.

Над 15 изложители ще се разположат в специално изработените къщички и шатри. В тях ще бъдат предлагани греяно вино и ракия, български вина, кафе и топли напитки, баница, меса със специални сосове, тиква с мед, веган бургери и пици, приготвени от ръчно месено тесто с квас.

Всяка вечер ще има културна програма в кино „Кабана“ – представления, музикални изпълнения и детски театрални постановки през уикендите. Специален гост на „София Коледен град“ ще бъде сдружението „Мечешки истории“, които са подготвили интересни истории за живота на мечетата и защо хората не трябва да подхождат със страх към тях.

Коледното градче ще работи всеки ден до 23 декември с работно време от 11,30 до 21,30 ч. Организатор е „Пазари Възраждане“ ЕАД със съдействието на Столичната община.

Благодарение на друга инициатива „Елхи на таланта“ ще красят НДК до първите дни на новата година, съобщи Столица.bg.

Кампанията подкрепя многодетни семейства, както и техните деца, които се занимават с изкуство. Провежда се в София и Бургас.

След края на кампанията живите елхи се подаряват на общините, за да бъдат залесени около март месец. Първата година 35 Елхи на таланта бяха залесени в Южния парк в София и така поставиха началото на Гора на таланта. Благодарение на втората кампания миналата година към тях се присъединиха още толкова.

Всички елхи (с височина около 200 см) ще са живи и поставени в еднакви украсени кошове. Те ще бъдат аранжирани от младите художници, открития на фондация „Стоян Камбарев“, при пълна творческа свобода.

Елхите в София ще бъдат разположени на алеята от ул. „Проф. Фритьоф Нансен“ към НДК в близост до голямата коледна елха на Столичната община.