0

Б ългария е единствената страна в Европа, която има около 18% нарастване на консумацията на антициотици. Това алармира пред Нова телевизия доц. Иван Иванов  от "Контрол на антибиотичната резистентност", НЦЗПБ. По думите му всички останали страни членки отбелязват намаляване на употребата на антибиотиците.

България е единствената страна в Европа, която има около 18% нарастване на консумацията на антициотици. Това алармира пред Нова телевизия доц. Иван Иванов  от "Контрол на антибиотичната резистентност", НЦЗПБ. По думите му всички останали страни членки отбелязват намаляване на употребата на антибиотиците.

Лекари и фармацевти са категорични – антибиотиците са едно от най-великите открития в медицината, помогнали на човечеството да оцелее. Оцеляват обаче и бактериите, срещу които се борим. И постепенно се превръщат в "супербактерии", преодоляващи лекарствата, които доскоро са ги унищожавали. За да продължим борбата ни трябват нови оръжия - нови антибиотици. Такива обаче оказва се е много трудно да бъдат създадени. Миналата година от Световната здравна организация предупредиха, че нито един от разработваните над 40 антибиотика не е достатъчен, за да се бори с антимикробната устойчивост - за която все повече допринася и пандемията от COVID- 19. 

 "Българинът е решил, че антибиотик е синоним на лекарство. Че за да има смисъл лекарството, трябва да е много силно, за да подейства веднага, иначе няма да свърши работа", посочва Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара. 

"Има пациенти, които желаят задължително антибиотик. Дори виждам предписани терапии, които се размятат във фейсбук и по социалните мрежи - с по два или дори по три антибиотика накуп", твърди д-р Михаил Михов, общопрактикуващ лекар.