0

П ловдивчани се вдигат на голям протест, ако община Пловдив прокара идеите си за масово повишаване както на билета за градския транспорт, така и на синята зона. От сдружението „Спаси Пловдив“ в лицето на председателя му Асен Костов, изпратиха до градоначалника Здравко Димитров и до председателя на Общински съвет Пловдив Александър Държиков открито писмо.

Пловдивчани се вдигат на голям протест, ако община Пловдив прокара идеите си за масово повишаване както на билета за градския транспорт, така и на синята зона. От сдружението „Спаси Пловдив“ в лицето на председателя му Асен Костов, изпратиха до градоначалника Здравко Димитров и до председателя на Общински съвет Пловдив Александър Държиков открито писмо.

В писмото си пловдивчани ясно казват какви са идеите на общината, за които все още обществеността в града не знае. А именно – синята зона да бъде повишена с цели 50% от 2 лева за един час на 3 лева за един час. В същото време трябва да скочи и цената на билета за обществения градски транспорт – от 1 лев на 1.50 лева. „В никакъв случай това няма да доведе до подобряване на екологията“, казват от сдружението. Пловдив продължава да бъде градовете у нас с най-мръсния въздух.

„В гр. София – синя зона е два лева, само че те имат метро, тролейбуси , модерен градски транспорт и буферни паркинги. В редица европейски градове са решили проблема по друг начин – максимално време за паркиране в супер център до 2 часа, както и автомобили без еко норми не се допускат в тези зони. Предлагаме предложението да не се внася в този вид в Общински съвет за гласуване, а да се подложи на обществено обсъждане за да се чуят различни мнения и предложения“, са категорични от „Спаси Пловдив“, откъдето подготвят и онлайн петиция.​

Надяваме се, разумът у вас да надделее и да не се стига до протестни действия за които имаме готовност, е категоричен Асен Костов.

Междувременно пазените в тайна до момента идеи кое с колко да поскъпне, вдигнаха бунт в социалните мрежи. Масово пловдивчани недоволстват да поскъпнат с по 50% както билета за рейсовете, синята зона, че и такса „куче“. „Нима рейсовете са чисти, нима всички пускат климатици през лятото, нима кондукторите и шофьорите по всички линии са любезни? На какво основание ще повишават цените на билета, а и на синя зона? Да има буферни паркинги, както е в София? Само преди дни кондукторка се е разкрещяла на мой познат, че е извадил стотинки да си плати билета! Масово кондукторите отказват да приемат жълти стотинки и се държат грубо с пътуващите. Рейсовете са мръсни, студени през зимата и като в сауна през лятото. Първо да оправят качеството на превоза преди да вдигат цените“, са обобщените от социалните мрежи отзиви на пловдивчани. Те масово съжаляват за избора си на последните местни избори, като твърдят, че повече нямало да направят същата грешка.