0

В ъзможно най-строго наказание и евентуална доживотна присъда поискаха жителите на котелското село Ябланово, след като научиха че в сливенската МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ е починала от тежките си рани съселянката им 50-годишната Нефизе Кьойбашиева.

Възможно най-строго наказание и евентуална доживотна присъда поискаха жителите на котелското село Ябланово, след като научиха че в сливенската МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ е починала от тежките си рани съселянката им 50-годишната Нефизе Кьойбашиева.

Жената бе намерена в безпомощно състояние със счупен череп и потрошени ребра в дома си на рано заранта на 9 януари, като още тогава лекарите казаха че състоянието й е изключително тежко  и има директна опасност за живота й. Ударите са били нанесени с твърд предмет, пострадалата е прекарала часове наред в безсъзнание, докато евентуалният извършителят на побоя -съпругът й, 53-годишният Мустафа, продължил да се налива с ракия и да се занимава с кучетата си, които обучавал в търсене на трюфели. В Ябланово разказват, че Мустафа бил истински майстор при търсенето на скъпите гъби, но нямал мярка в пиенето и често изливал гнева си върху Нефизе. Пиянството на таткото прогонило на практика двете им деца в чужбина. По телефона на единият син Хюсеин съобщил, че разбрал от медиите за трагедията, той лично не подържал контакти с баща си заради безкрайните му пиянски история. Мъжът се прибирал към България когато разбрал за зловещата случка и буквално изпаднал в ступор. В Ябланово не знаят кога ще бъде погребението, което със сигурност щяло да се забави заради следствените действия, но със сигурност щяло да се проведе според изискванията на мюсюлманската вяра, тъй като Нафизе била много ревностна и набожна.

От сливенската окръжна прокуратура потвърдиха смъртта за Нафизе. Вече било променено първоначалното обвинение срещу Мустафа Кьойбашиев от опит за убийство в убийство, което се наказва със затвор от 20 години или доживотен престой зад решетките. Предстояло искането за налагането на най-тежката мярка за неотклонение да бъде внесено в съда, очакванията са то да бъде потвърдено предвид събраните множество доказателство за причастността на задържания към престъплението. Кьойбашиев има зад гърба си множество криминални регистрации и една условна присъда за кражби.