0

И зработено от масивно сребро и с позлата от вътрешната страна канче, на което има берелефен вензел на последния руски император Николай Втори, ще могат да видят на 3 март дошлите да се поклонят пред Паметника на свободата на връх свети Никола.

Изработено от масивно сребро и с позлата от вътрешната страна канче, на което има берелефен вензел на последния руски император Николай Втори, ще могат да видят на 3 март дошлите да се поклонят пред Паметника на свободата на връх свети Никола.

Канчето, което е принадлежало на опълченеца Благо Георгиев от втора дружина с командир полковник Леонид Вяземски, е било изработено през 1902 година в придворната работилница на Михаил Овчинников. Получили са го при освещаването на храм-паметника „Рождество Христово“ в Шипка живите по онова време опълченци, носители на орден „Свети Георги“.

На дъното на тежащото 72 грама съдче е било гравирано името на опълченеца. Възпоменателното канче е било поставено в специално изработена дървена кутия с герба на Руската империя, във фондовете на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ се съхраняват 4 такива сребърни съдчета, всички те са били дарени през десетилетията от наследници на опълченци, припомня директорът д-р Чавдар Ангелов.

По думите му макар и много рядко фондовете на музея напоследък се попълват с оригинални вещи, свързани с величествения монумент, осветен на 26 август 1934 година. Най-новият експонат е масивен месингов пепелник с барелефно изображение на паметника и кръстосани оръдейни дула и надпис „На трудовите хора!“, който е от 1948 година и е бил връчван за постигнати трудови отличия. Пепелникът бил закупен от колекционер след продължили дълго преговори.