0

Б ългарските полярници, които пътуват към Антарктида, ще могат да наблюдават частичното слънчево затъмнение на 4 декември.

Корабът с българите ще отпътува на 30 ноември или 1 декември, а те имат 3 или 4 дни път до Антарктида, така че по всяка вероятност ще бъдат на Ледения континент. Приготвили са се да го наблюдават и всички имат хубави апарати, за да заснемат това уникално явление“, разказа пред „Телеграф“ ръководителят на експедицията ни проф. Христо Пимпирев.

Кухня

В момента българите са поставени под карантина в Пунта Аренас. Те са настанени в хотел за седем дни. Очаква се чилийският кораб, с който ще отплават към Ледения континент, да се забави с ден-два, като така карантината им ще бъде малко удължена. „Хубавото е, че в хотела са само те и могат да се виждат. Избрали са да си готвят. Имаме в групата алпинист и планински спасител, който е нарочен за готвач. Кухничката е малка, но ще се редуват. В много добро настроение са“, обясни Пимпирев. Пътуването не минало без инфарктни ситуации.

Ваксина

Сертификатите за ваксинация на полярниците, които важат за ЕС, трябвало да се легализират от чилийското здравно министерство, за да могат да влязат в страната. „Ние изпратихме техните сертификати и се обадихме в нашето посолство в Буенос Айрес, за да бъдат задвижени документите по-бързо. Точно в деня, в който трябваше да пътуват, дойдоха документите с изключение на сертификата на д-р Атанас Пелтеков. Вече нямаше нищо какво да се направи и те излетяха. На самото летище в Сантяго той бе задържан, но в края на краищата се разбрало, че това е административно забавяне и го пуснаха и него“, разясни професорът. В Чили не може да се влезе без ваксина. На самото летище в Сантяго на българите е направен и PCR тест. След това им е направен още един на паркинга на летището. След двата отрицателни резултата са отлетели за Пунта Аренас.