0

* МВР разследва експерти от КЕВР
* Реалният ни нов дълг - 4 млрд. лева, а не 7 млрд.

* МВР разследва експерти от КЕВР
* Реалният ни нов дълг - 4 млрд. лева, а не 7 млрд.

В най-скоро време поне едно лице от бившото ръководство на „Булгаргаз“ ще се сдобие с обвинения. Това стана ясно след заседанието на МС от думите на вътрешния министър Бойко Рашков, който коментира разследването за „Булгаргаз“ и за скока на цените на синьото гориво. На въпрос дали става дума за Николай Павлов - досегашния директор на "Булгаргаз", Рашков отговори "Приближавате се", без да потвърди категорично, като само добави, че става дума за високопоставени лица от държавната компания. Според него е рано да се каже дали ще има обвинения и към други, като това зависи дали ще се съберат доказателства.

Рашков добави, че „Булгаргаз" е държавна фирма, която със своите решения допринася за настоящите цени на газа, които се отразяват негативно на бизнеса, икономиката и потребителите. Според него компетентните власти не могат да останат безучастни. Затова искат да изяснят всички факти - дали високите цени се дължат на международна конюнктура, или пък на


действия на заинтересовани лица

в страната. Според него не било случайно и поведението на КЕВР. За целта се водят следствени действия срещу експерти от комисията и се събират документи, които да се включат в досъдебното производство. По думите му по него се работи активно.

След това Рашков даде пример и за друга тяхна мащабна проверка в енергетиката. Става дума за ПАВЕЦ "Чаира", който бил построен преди повече от 30 г. и целта му е била да поема пиковите часове и да балансира системата. За целта е била изградена от японска фирма. Бавно и сигурно обаче бил оставен да бъде унищожен вместо ремонтиран заради интереси на икономически субекти. От думите на Рашков се разбра, че разследващите са наясно кой е този субект, като така са били нанесени огромни щети. Рашков обеща скоро да има резултати от проверката за строежа на детската болница, за която са били заделени 10 млн. лева, но няма данни къде са тези средства и дали са разходвани.

Иначе преди това самият премиер Кирил Петков поясни, че смяната на борда на "Булгаргаз" било наложително и по думите му, ако са си свършили работата, е нямало да има скок на цената на газа от 1 януари с 30%. Петков изтъкна, че се води реално разследване и просто


уволнения не са достатъчни


Надява се с новото ръководство на "Булгаргаз" и КЕВР да стигне до диалог, по-добро регулиране и по-ниски цени на газа. Петков бе попитан и за критиките на главния секретар на президента Димитър Стоянов, че реално не новото ръководство, а старото е внесло предложението за свиване със 17% на цената на газа. В тази връзка Петков заяви, че не иска да коментира критик, а в демокрация всеки има право да изразява такова. На своето заседание кабинетът е приел и стратегия за управление на държавния дълг до 2024 година. Заложеният такъв за 2022 г. е общо 7,293 млрд. лева, но Петков поясни, че 3 млрд. лева от тези пари са за погасяването на стар дълг. Така реално новият дълг е едва 4 млрд. лева. Заложеният дефицит от 4,1% от БВП пък бил само заради по-голямата и амбициозна инвестиционна програма. Ако тя не се реализира, парите остават в бюджета и той ще е на излишък.

И главният секретар на Радев критикува Петков за газа

След като преди ден президентът Румен Радев разкритикува кабинета за посещението в Скопие и заради рокадите в „Булгаргаз“ и несъгласието с тях от страна на премиера Кирил Петков, напрежението между „Дондуков“ 1 и 2 се засилва с още по-голяма сила. За това, че има конфликт между двете институции, заговориха дори и от опозицията. Нов тласък даде главният секретар на президента Димитър Стоянов, който критикува Петков и МС, че не новият борд на“Булгаргаз“ е свалил цената на газа с 18%, а старият. „Не е трудно или сложно да се изговаря истината!“, написа Стоянов във Фейсбук. На това Петков отговори лаконично. Поясни, че единственият им интерес е потребителите у нас да имат „най-евтината енергийна възможност“ и всеки, който прави грешки – да носи отговорност. Не пожела да коментира критиките на Стоянов и добави, че в демокрация всеки има право да ги изрази. Петков изрази надежда, че с новите ръководства на "Булгаргаз" и КЕВР ще има по-конструктивен диалог, по-ниски цени и по-добра регулация.

На свой ред темата бе коментирана и в НС. “Очевидно е, че между президента и правителството няма просто напрежение, има конфликт и той е резултат от начина, по който бяха направени промените в ръководството на “Булгаргаз”, заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков. Той заподозря, че правителството може да бъде делегитимирано и свалено вследствие на конфликта. Според лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов изказването не е първото подобно напрежение по линията президент - премиер. По-скоро сега започвало да става видимо. Лидерът на ДБ Христо Иванов пък заяви, че Петков не бива да се критикува по темата със Скопие.