0

П риродният газ за април поскъпва с над 25% реши Комисията за енергийно и водно регулиране. Основната причина е увеличението на доставните цени на международните пазари. Заради поредното увеличение на цената на газа, ще се увеличи и цената на парното и топлата вода, но от месец май, предаде БНТ. Поредното увеличение на цената на природният газ ще се отрази още на цените на парното и топлата вода, прогнозират от Асоциацията на топлинните дружества у нас.

“Ако трябва да се отчетат всички увеличения, парното би трябвало да поскъпне с около 50% чисто математически, но знам, че това няма как да се случи, защото тази услуга трябва да е социалнопоносима”, категоричен бе председателят на Асоциация на топлофикационните дружества в България Кремен Георгиев. Според изчисленията на асоциацията е най-реалистично цената да се увеличи със средно 30 на за страната.

Георгиев коментира и състоянието на топлофикационните дружества заради задържаната до този момент цена.

“Няма топлофикация на печалба към момента, трупат се известни загуби, естествено надеждата е до края на годината тези загуби малко или много да бъдат компенсирани”, поясни той. Енергийният регулатор ще започне преизчислението на цените на топлинната енергия от днес, като се очаква поскъпването да е в сила от май.