0

Т рябва да сме предпазливи, COVID-19 може да има допълнителни мутации, тъй като Омикрон е по-заразен от предишните варианти. Няма да имаме сезонност, а лятото може да има и нови вълни. Това заяви д-р Аспарух Илиев - ръководител на лаборатория в Берн и експерт по безопасност на ваксините в ефира на NOVA NEWS.

По думите му маските са неоспорим начин за борба с въздушно-капковите инфекции. "В Западна Европа маски се носят в градски транспорт, трябва да вземаме пример от тях”, посочи той, акто допълни, че е наясно, че хората са уморени, но при струпване на големи групи от хора, трябва да носим маска, особено ако сме с ниски нива на антитела

"Тези, които спазваха правилата, ще го правят и занапред, водени от собствените си убеждения, другите ще продължат постарому. Има много хора при неваксинираните, при които протича тежко", смята д-р Илиев. Той коментира и темата с реформата в здравната ни система.

"Концепцията за облекчаване на работата на личните лекари е добра, но трябва да видим дали ще работи като идея. Трябва обаче и това да стане по-привлекателна професия", обобщи Илиев.