0

М инистрите на правосъдието на държавите-членки на ЕС провеждат неформална среща в Лил, Франция. Водеща тема на дискусиите е включването на речта на омраза и престъпленията от омраза в списъка на така наречените "европейски престъпления", съобщиха от Министерство на правосъдието.

Министрите на правосъдието на държавите-членки на ЕС провеждат неформална среща в Лил, Франция. Водеща тема на дискусиите е включването на речта на омраза и престъпленията от омраза в списъка на така наречените "европейски престъпления", съобщиха от Министерство на правосъдието.

Целта е да се даде единен отговор на нарастващите заплахи за правата на европейските граждани, предизвикани от екстремистки, расистки и хомофобски изказвания срещу отделни лица, малцинствени общности и групи, които ги стигматизират и често водят да психически тормоз и физически посегателства.

В дискусиите са се включили и водещи интернет платформи като Гугъл и Мета-Фейсбук. Те са представили опита си за премахване на незаконното съдържание онлайн в сътрудничество с правосъдните органи.

В изказването си министър Надежда Йорданова е подкрепила инициативата на Европейската комисия за включване на престъпленията на омраза и мотивирани от омраза. Тя е подчертала нуждата от ефективно противодействие на речта на омраза срещу малцинствени групи, която засяга демократичните устои на обществата. Откроила е нуждата от единен подход при хармонизиране на този род тежки посегателства срещу правата и свободите, защитени от европейските норми. В тази връзка българският министър на правосъдието е подчертал нуждата от скорошно приключване на преговорите в ЕС по пакета за събиране на доказателства в електронен вид и законодателството за дигиталните услуги.

Приемането на посочените нормативни инструменти ще улесни и работата на правоприлагащите органи при разследване на различни видове престъпления, в т.ч. и на престъпленията от омраза, които все повече се извършват в електронна среда.

Министрите са се обединили около нуждата от европейски подход при инкриминиране на престъпленията от омраза. Отдадоли са почит на жертвите на нацизма,чрез специално излъчен филм за Холокоста, изготвен с приноса на всеки един от тях.

Министрите на правосъдието са обсъдили и необходимостта от координиране на системите за сигнали за изчезнали и отвлечени деца. Навременното информиране на обществеността чрез специално създадени платформи в социалните мрежи ще подобри процеса на откриване на изчезналите деца и ще подпомогне правоохранителните органи за тяхното издирване и връщане в семействата им.