Б ългария е конструктивен член на НАТО и ЕС. Това заяви по време на парламентарния контрол премиерът Кирил Петков. Той увери, че правителството има обща позиция срещу исканията на Русия за изтегляне на натовски войски от наша територия.

България е конструктивен член на НАТО и ЕС. Това заяви по време на парламентарния контрол премиерът Кирил Петков. Той увери, че правителството има обща позиция срещу исканията на Русия за изтегляне на натовски войски от наша територия.

"Ние говорихме с членки и ръководството на НАТО по този въпрос. Те ни казаха, че ние сме предвидим и стабилен партньор. Ясно заявяваме несъгласие с незаконното анексиране на Крим и дестабилизацията в Източна Украйна. Това е ясната позиция на нашето правителство", каза още Кирил Петков.

Премиерът изтъкна, че България последователно изразява подкрепа за усилието на намирането на мирен изход от кризата с Украйна при зачитането на принципите на суверенитет, единство и териториална цялост на страната в рамките на международно признатите граници. Премиерът каза, че всяка държава има суверенно право да решава собственото си бъдеще и външнополитическата си ориентация. По думите на Петков този принцип лежи в основата на международното право.

"Считаме за контрапродуктивно в този етап ескалирането на военни мерки на източния фланг на НАТО преди да бъдат използвани всички дипломатически средства за деескалация на напрежението", посочи премиерът. По думите му страната ни се фокусира върху дипломатическите средства като основен механизъм да се предотврати напрежението, което вече нараства с огромна скорост.