0

М инистър-председателят Кирил Петков приветства решението за освобождаване на ръководството на „Булгаргаз“ и изрази надежда, че с всяка такава промяна българските потребители ще бъдат по-защитени и българският интерес като цяло ще бъде приоритет. Пред журналисти премиерът посочи още, че изборът на нов борд ще бъде изцяло отговорност на БЕХ в координация с министъра на енергетиката.

Министър-председателят Кирил Петков приветства решението за освобождаване на ръководството на „Булгаргаз“ и изрази надежда, че с всяка такава промяна българските потребители ще бъдат по-защитени и българският интерес като цяло ще бъде приоритет. Пред журналисти премиерът посочи още, че изборът на нов борд ще бъде изцяло отговорност на БЕХ в координация с министъра на енергетиката.

Министър-председателят Кирил Петков отбеляза, че настоящите високи цени на газа се дължат включително на погрешни решения, взети в миналото и

на изпуснати възможности цените да бъдат по-ниски.


Според Петков разследващите органи следва да установят причините за това. Премиерът изрази очакване този тип решения, които в момента се плащат от цялото общество, да не бъдат взимани занапред и да не се налага крайните потребители да плащат цената на нечии грешки.

Премиерът Петков добави още, че е важно да има работещ регулатор, който не само обявява цени, но и анализира причините за тяхното покачване и дали се взимат най-правилните решения. „Съмнявам се, че КЕВР е успял да вникне защо тези цени на газа са били качени. Най-лесното е неправилните решения да се прехвърлят на крайния потребител“, изтъкна министър-председателят. По думите му мораториумът следва да отпадне с новия състав на КЕВР и при наличието на пълен анализ.

Днес стана известно, че цялото ръководство на „Булгаргаз“ е сменено след решение на Българския енергиен холдинг. Това


става ясно от документацията, внесена в Търговския регистър.

За изпълнителен директор на дружеството е избран Людмил Йоцов, на мястото на Николай Павлов.

Съмнения за начина, по който „Булгаргаз“ е определяла цените на газа и дали е направено всички възможно в страната ни да бъде внесено цялото количество синьо гориво по договора с Азербайджан са сред основните причини за смяната на ръководството на газовата ни компания. Това каза за БНР изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Иван Андреев.


След проверка идва решението за уволнението


на борда на Булгаргаз, която трябваше да извърши БЕХ, обясни Андреев: „Беше извършена проверка на дружеството, представен е докладът на борда на директорите на БЕХ и беше взето решение с цел прозрачност да се смени ръководството, за да може да се изяснят всички факти, които касаят проверката. Има някои факти, които изискват разработка на допълнителни документи и частични политики в дружеството – политика за ценообразуването например. Има съмнения за това, че „Булгаргаз“ не е ценообразувала правилно, допълни той.

„Документацията е много,


ще бъде стартирана процедура за външен одит от някоя от големите одитни фирми“,

каза още Андреев.

По повод новите назначения и коментари в социалните мрежи той отбеляза, че това е решение на целия борд: „В тясна връзка сме с Министерство на енергетиката, което е нашият принципал“.

Членовете на Съвета на директорите на "Булгаргаз" разпространи съобщение, в което се казва, че те са разбрали за уволнението си от медиите, без да се посочват официални мотиви и отхвърлят отправените към тях обвинения.