0

„Днес се надяваме предложението за моментално плащане на над 600 млн. лв. към строителните фирми, да мине през правна комисия. Това е 50% от парите, които им се дължат. Останалите 50% ще минем през експертна комисия, за да установим дали средствата са похарчени правомерно и да ги одобрим. Ако тези 600 млн. минат през зала утре, ще бъдат готови за отпускане и ремонтните фирми ще започнат работа веднага". Това заяви преди редовното заседание на МС премиерът Кирил Петков по повод протеста на строителите днес в цялата страна. 

Правителството ще подкрепи с безвъзмездна помощ с до 60 млн. българските въздушни превозвачи, което министърът на транспорта ще внесе като предложение, посочи още Петков.

Предстои да одобрим проект за споразумение между България и Румъния за създаване на ГКПП Русе - Гюргево за фериботи. Имаме цел да възобновим фериботната линия Русе - Гюргево, което е много добре за този регион, трафикът ще бъде обновен и се надяваме да има и добри икономически последици, добави той. 

Правителството ще отпусне 32 млн. лв на Държавен фонд "Земеделие" за подпомагане на земеделските стопани, животновъди и производители на плодове и зеленчуци.

Правителството продъжава да подкрепя всички тези браншове, надявам се хората, които очакват тези средства, да са доволни и да продължават с интензивната работа в техните сфери, заключи премиерът.