0

М ораториумът върху цените на тока, парното и водата да бъде отменен още от 1 март, а не от 1 април - за това настоява президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата да бъде отменен още от 1 март, а не от 1 април - за това настоява президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Премиерът обеща, че мораториумът може да се свали и по-рано. Аз силно се надявам, че вече като има избран председател на КЕВР и нови шефове на „Булгаргаз“, на БЕХ, да се види какво може да се направи, за да се озапти увеличението на цените за бита. И от 1 март този мораториум да отпадне. Не виждам защо трябва да стои до 1 април. Това всъщност създава огромно и финансово и друго напрежение в много системи - мрежовите оператори ЕСО и ЕРП-тата и не само“, категоричен е той.

Според КНСБ за следващия отоплителен сезон трябва да бъде удвоен обхватът на хората, които получават енергийни помощи. Димитров припомни, че по данни на Евростат, над два милиона български домакинства не могат да поддържат жилищата си достатъчно топли, а в момента едва 15% от тях са на енергийно подпомагане.

„Поне 600-700 000 лица и семейства и това трябва да бъде заложено в новия бюджет. Трябва да бъде увеличена и сумата поне с инфлацията. По наши разчети само ако се удвоят семействата и лицата при запазване на размера трябват 140 млн. Ако се пипнат и размера, сигурно още 20-30 млн. трябва да бъдат добавени, нещо, което не е непосилно“, допълни Димитров.