0

В чера на Летище Долна Митрополия край Плеве кацнаха новите самолети “ZLIN Z242L”. Леките витлови учебно-тернировъчни самолети са произведени в изпълнение на договор между Министерство на отбраната и чешката компания „Злин Еъркрафт“ АД, съобщиха от българските ВВС.

Първите три самолета излетяха от летище Отроковице – Чехия и успешно кацнаха в късния следобед на Летище Долна Митрополия. Там ги очакваха командния, летателния и инженерно-техническия състав на 12-та авиационна база.

По стар български обичай екипажите бяха посрещнати с хляб и сол. До края на седмицата се очаква да пристигне и четвъртият договорен самолет.

Следват процедури по приемане и облитане на новата авиационна техника от комисия на Военновъздушните сили.

На Летище Долна Митрополия пристигнаха новите самолети “ZLIN Z242L”
самолети Злин самолети Злин самолети Злин
17

"Самолетите са необходими за подготовката на курсантите във Висшето военновъздушно училище /ВВВУ/ “Георги Бенковски”, съобщи за БТА бригаден генерал Юлиян Радойски, началник на висшето училище.

Той поясни, че поради пандемията се е забавило производството им в завода в Чехия. „С ползване на новите самолети, нальотът на курсантите във ВВВУ ще се увеличи неколкократно и те ще отиват в структурите на Военновъздушните сили /ВВС/ с по-голям опит и с по-големи практически познания“, отбеляза бриг. ген. Радойски.

По думите му това ще допринесе много за обучението във висшето училище, защото курсантите веднага след завършването си ще встъпват в редиците на ВВС.

“Сега те завършват без необходимия нальот и продължават своето летателно обучение още пет-шест години, което е загуба на време. Очакваме да пристигнат четири самолета, като от тях имаме обещание да бъдат предоставени два на ВВВУ. Надявам се по-нататък да ни бъдат дадени и другите, защото основната задача на висшето училище е да обучава курсанти”, изтъкна бриг. ген. Радойски.