0

С едми мандат кара вече кметът на гурковското село Паничерево инж. Атанас Граматиков. Това го нарежда в листата на най-дълго запазилите доверието на избирателите и му донесе специална грамота от националното сдружение на общините в България. 

Седми мандат кара вече кметът на гурковското село Паничерево инж. Атанас Граматиков. Това го нарежда в листата на най-дълго запазилите доверието на избирателите и му донесе специална грамота от националното сдружение на общините в България. 

Призът бе връчен по време на редовно заседание на гурковските старейшини от кмета на общината Мариан Цонев.

Подкаралия 58-та година Граматиков с усмивка си припомня, че за първия си мандат през 1995-а получил неочакваната подкрепа на иначе хваналите се гушите по онова време БСП и СДС. В последствие кандидатурата му издигали сините, но на последните местни избори го харесали от ДПС. Той самият никога не е членувал в партия. През 1995-а се „навил“  да пробва управленските си умения „като на шега“, по това време бил назначен за учител в паничеревското основно школо, а малко преди това се дипломирал в габровския технически университет. По онова време не бил далеко от мисълта да тръгне по широкия свят, но двете противостоящи си партии го убедили, че от него няма по-подходящ.

След избирането първата му работа била да намери художник, който изписал на фасадата на кметството мисъл, приписвана на философа Кант, че не бива да правиш на другите онова, което не искаш да ти се случва. Смее се, че слоуганът едва ли му е бил от особена полза, защото тия дето правели бели или не знаели азбуката, или не им пукало за подобни призиви.

С около 1 500 жители било Паничерево през 90-те години на миналия век, а сега населението набъбнало на над 2 500, като 1 500 се водели имащи право да избират. На последните избори през есента на 2019-а Атанас Граматиков е получил още на първия тур подкрепата на 451 свои съселяни при отишли до урните 726 души. Вторият кандидат Иванка Алексиева, издигната от БСП, получила 109 бюлетини, а третият претендент Стоян Колев, от малко познатата Народна партия свобода и достойност, преброил 74 в своя полза.

Засега кметът – ветеран не е решил дали ще се кандидатира за осми път след две години. Имало много време, а и около катадневните проблеми не му оставало много време да размишлява по казуса.

Сред многолетниците селски кметове в Старозагорско е и Тончо Михов от радневското Полски градец, който е на този си пост още отпреди демократичните промени и неизменно е издиган от БСП. 415 са били избирателите там през 2019-а, на финала преброили 316 бюлетини, 193 били са Михов, а конкурентът му от ГЕРБ Продан Проданов се задоволил със 113 .