0

М ерките у нас трябва да са по-затегнати, защото нямаме достатъчна защита срещу Омикрон. Това коментира пред БНТ депутатът от ПГ на ГЕРБ и бивш директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Според него все още никой не може да каже дали новият щам се кара леко.

Мерките у нас трябва да са по-затегнати, защото нямаме достатъчна защита срещу Омикрон. Това коментира пред БНТ депутатът от ПГ на ГЕРБ и бивш директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Според него все още никой не може да каже дали новият щам се кара леко.

Според проф. Балтов Националният план за справяне с пандемията е прах в очите на хората.По думите му в него не е съобразена заболеваемостта на медицинския персонал, а базата за оценка на ситуацията е 14-дневна - твърде дълъг период при положение, че при Омикрон броят на случаите расте експоненциално. Той допълни, че през последните пет дни имаме повече нови случаи на коронавирус, отколкото в най-големия пик на третата и на четвъртата вълна.

Друг проблем, според Балтов, е че в плана е заложено запълването на над 1200 интензивни легла, а през последните вълни сме стигали до над 800 настанени в интензивните сектори - тоест изчаква се прекалено дълго преди да се въведат най-строгите ограничения. В тази връзка според проф. Балтов мерките у нас трябва да са по-затегнати, защото нямаме достатъчна защита срещу Омикрон. Освен това все още никой не може да каже дали новият щам се кара леко.

Все пак новият план на правителството е по-добър от плановете за справяне с пандемията на на служебното правителство, отбеляза Балтов. Той изрази надежда, че планът ще бъде коригиран, когато се отчетат пропуските му.

Според Асен Балтов са необходими и нови по-добри тестове за учениците, защото сегашните не са достатъчно ефективни и хващат много малко от случаите, изтъкна той.

Бившият директор на "Пирогов" призова всички да се ваксинират и да спазват мерките срещу коронавирус. Той очаква да се наложи поставянето и на втора бустерна доза ваксина, съдейки по опита на Израел.

Според Балтов трябва да се въведе задължителна ваксинация за лекари, социални работници, учители, военни, полицаи