0

П роменя се референтният период, за който тютюнопроизводителите ще получават национална помощ. Това е записано в стратегическия план, който Министерството на земеделието ще изпрати за одобрение в Брюксел до края на месеца, предаде БНР.

Променя се референтният период, за който тютюнопроизводителите ще получават национална помощ. Това е записано в стратегическия план, който Министерството на земеделието ще изпрати за одобрение в Брюксел до края на месеца, предаде БНР.

Досега референтната рамка за подпомагане на тютюнопроизводителите беше 2007-2009 година. 

„Много от тютюнопроизводителите, които към настоящия момент отглеждат тютюн на територията на България и тогава не са имали такива производства, не получават преходна национална помощ за тютюн“, казва председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев.

Поради тази причина стопаните настояват за промяна и Брюксел я разреши. „Държавите членки могат да решат да променят референтният период, но той не може да бъде по-късен от 2018 година.“

По настояване на бранша в българският стратегически план е записано, че производителите ще могат да избират най-изгодната за тях между три референтни години - 2016, 2017 или 2018. Планът ще бъде изпратен за одобрение в края на месеца.

„И се надявам до септември месец Европейската комисия или да одобри тези предложения или да ги върне за корекция, каквото и да означава това. Очакваме до края на календарната 2022 г. да имаме крайно решение по този въпрос“, допълни Филев.