0

П оставянето на противогрипна ваксина не пречи на тази срещу COVID-19. Това каза пред NOVA NEWS доц. Любомира Николаева-Гломб, завеждаща отделение „Вирусология” в Националния център по заразни и паразитни болести. Разстоянието между двете ваксини трябва да е 14 дни.

Поставянето на противогрипна ваксина не пречи на тази срещу COVID-19. Това каза пред NOVA NEWS доц. Любомира Николаева-Гломб, завеждаща отделение „Вирусология” в Националния център по заразни и паразитни болести. Разстоянието между двете ваксини трябва да е 14 дни.

Не е проблем и да не се изчака. „Нищо няма да се случи и ако двете ваксини се поставят едновременно, по примера на редица други страни”, допълни тя.

По думите на доц. Гломб грипният сезон миналата година да не бе усетен заради строгите противоепидемични мерки. Това може да се случи и тази година.

При грипоподобни симптоми трябва да се направи тест, за да разберем дали сме болни от грип или коронавирус, „Единствено чрез тест може да се различи грипа от Омикрон. Има разработени мултиплексни тестове, които дават много точна информация. Това е единственият начин за правилна диагноза”, каза доц. Гломб.

Епидемиологът прогнозира, че до 2-3 седмици вариантът Омикрон може да стане доминиращ у нас. В отделни области обаче това вече може да е факт. „Омикрон все още не е доминиращ, но това ще стане в близките седмици. В някои области, като Русе например, е възможно и вече да е факт”, допълни тя.

 Според нея по-заразния вариант на вируса може да доведе до нов рекорд на болните в рамките на 24 часа и да регистрираме 10 хиляди положителни проби за ден. По думите на експертът обаче важно да се следи процентът положителни от всички направени проби.

Едва 20% от преболедувалите и хората с пълна имунизационна схема са предпазени от Омикрон, каза още доц. Гломб. „Не бива да се разчита на ваксинация или на преболедуване. Необходима е бустерна доза и в двата случая. Към момента няма информация за повторно заразяване с Омикрон, но все пак вариантът е сравнително нов и няма достатъчно данни за него”, категорична е тя.

Доц. Любомира Гломб коментира още, че опасенията за засилване на тромбози след бустерна доза са неоснователни.